Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄС: пошуки проблиску в захмареному небі світових фінансів


Брюссель – Нинішнє засідання Ради Європейського Союзу відбувається на фоні драматичної світової фінансової кризи. Перші особи 27 країн співдружності мають затвердити європейське лідерство у наведенні ладу не лише на ринку фінансів Європи, а й в усьому світі. Серед численних питань, що потребують невідкладних рішень, лідери ЄС обговорюють також кліматичні, міграційні проблеми та стосунки з Москвою після останніх подій на Кавказі.

Всі лідери ЄС говорять про похмуре небо світу фінансів. Як зазначив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу після зустрічі з британським прем’єр-міністром Ґордоном Брауном, «ми нині переживаємо безпрецедентні часи і мусимо вжити так само безпрецедентних заходів на рівні Євросоюзу».

Основне, чого намагаються досягти учасники саміту, це повернення довіри, стабілізації та затвердження нових правил гри на ринку фінансів, щоб убезпечитися від повтору того, що ми нині спостерігаємо в цій сфері по обидва боки Атлантики. Ґордон Браун висловив надію на те, що буде знайдене загальноєвропейське рішення. «Всі країни Євросоюзу повинні відчувати себе частиною програми стабілізації фінансової системи... Європейська економіка мусить рухатися далі», – зазначив він.

Ще декілька тижнів тому деякі країни ЄС відмовлялися від будь-якої централізації дій на рівні Брюсселя.Тепер же всі без винятку згодні, що відсіч глобальній кризі фінансів може бути дієвою тільки за умови організованого підходу. І не лише за участі ЄС, а й інших країн, починаючи зі Сполучених Штатів. Тому саміт має затвердити загальний план порятунку світових фінансів.

Два дні тому лідери країн, де грошовою одиницею є євро, пообіцяли витратити на порятунок європейської фінансової системи 3 трильйони євро.

Персональні вклади гарантуватимуться 50 тисячами євро

Сьогодні, відкриваючи саміт, представники ЄС затвердили пропозицію різкого підняття суми гарантій банківських внесків, що будуть надаватися урядами країн. Саме так європейські лідери мають намір повернути довіру вкладників до банківської системи європейської спільноти.

До такого рішення прийшли фінансові міністри країн-членів Євросоюзу, які вирішили встановити мінімальні гарантії на рівні 50 тисяч євро. Раніше ця сума була на рівні 20 тисяч. До того ж, Єврокомісія у середу заявила, що упродовж року після проведення необхідних реформ фінансової системи ця сума підніметься до 100 тисяч євро.

Коли відновити діалог із Москвою?

З огляду на те, що Європа припинила діалог із Кремлем до того часу, доки не буде виконано всіх умов угоди «Саркозі – Медведєва», на саміті говоритимуть про відновлення переговорів. Проте європейські політологи схильні вважати, що особливих рішень ще не ухвалять, адже ще залишаються невирішеними питання територіальної цілісності Грузії та присутність росіян на суміжних територіях, де їх не було у серпні.

У будь-якому разі, якщо ЄС і відновить переговори щодо нової угоди про партнерство з Росією, ці стосунки будуть зосереджені в чітких рамках. У першу чергу, в сфері комерції, питаннях клімату й екології та боротьбі зі злочинністю.

З цього приводу голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив: «Переговори про нову угоду з Росією не є і не мають вважатися нашим подарунком Росії. Це шлях Європи, що відстоює свої фундаментальні інтереси. Ми маємо спільні інтереси в економічній сфері. Ми працюємо разом із Росією в галузі боротьби з організованою злочинністю, в загальносвітових сферах, де Євросоюзу важливо мати з нею добрі робочі стосунки. Наприклад, у боротьбі з кліматичними змінами чи в сфері енергетичної безпеки».

Проте група країн Євросоюзу, зокрема Литва, Швеція та Польща вважають, що не слід поспішати з відновленням переговорів із Москвою.

(Брюссель – Прага – Київ)


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG