Доступність посилання

ТОП новини

«Президент не мав права ліквідовувати Окружний адмінсуд» – суддя Верховного Суду


В ефірі Радіо Свобода суддя Верховного суду України, заступник голови Ради суддів України Олександр Волков заявив: «Президент має право ліквідовувати і утворювати суди, але за окремою процедурою. Але щодо Окружного адміністративного суду, то в Кодексі адміністративного судочинства він визначений як такий, що може оскаржувати рішення Президента».

«Суддів має обирати Вища рада юстицій. Вища рада юстицій – аналог того державного органу в країнах Європи, який призначає суддів. В Україні немає поваги до незалежності суду. Ми можемо змінити суддів, але ж суди залишаться», – зауважив Волков.

«Доки буде існувати неефективна система відповідальності суддів, судді у нас будуть корумповані та продажні», – каже він.

«Законом передбачено, що найнижчий суд може призупинити виконання указу Президента. Це Кодекс адміністративного судочинства. Те затягування розгляду, яке зараз відбувається – це неподобство, пов’язане з виявом неповаги до суду та втручанням у роботу судів», – заявив Олександр Волков.

«ЦВК заборонено готуватися до виборів, оскільки указ Президента про вибори призупинено», – зазначив Олександр Волков.

При цьому він сказав: «Президент міг би оскаржити «незаконне» рішення Кабінету Міністрів про не виділення грошей з резервного фонду на проведення виборів».

«У нас погано прописана законодавча процедура, де є внутрішні суперечності. Це недосконалість законодавчої техніки, чим користуються сторони конфлікту. Деякі закони суперечать один одному», – зазначив суддя Верховного суду України, заступник голови Ради суддів України Олександр Волков.
XS
SM
MD
LG