Доступність посилання

ТОП новини

Зустрічі Росії і Грузії з посередниками перервали більш як на місяць


Міжнародні дискусії про становище на Кавказі, які почалися в середу в Женеві, припинили через «процедурні труднощі», наступне засідання попередньо призначене на 18 листопада, повідомив посол ЄС із особливих доручень П’єр Морель.

За повідомленнями, дискусії протривали тільки півдня: на одне з засідань у середу не запросили представників Південної Осетії й Абхазії, і його через це бойкотувала Росія; на інше засідання ці представники прийшли, зате не з’явилася Грузія. Пізніше друге засідання залишили й представники грузинських регіонів, невдоволені тим, що до них не ставляться як до незалежних держав.

Голова грузинської делегації, заступник міністра закордонних справ Ґіґа Бокерія звинуватив Росію в відмові зустрітися з грузинською стороною і в фактичному зриві переговорного процесу.

А голова російської делегації, заступник міністра закордонних справ Григорій Карасін заявив, що захід де-факто зірвала Грузія. При цьому він відразу ж додав, що зірвати зустріч Грузії не вдалося.

Карасін також заявив, що Росія надалі не братиме участі в жодних переговорах із Грузією, якщо в них не візьмуть участі представники Південної Осетії й Абхазії.

Представники цих регіонів теж заявили, що не мають наміру брати участь у подальших засіданнях як «другорядні учасники діалогу».

Росія, яка визнала незалежність цих регіонів Грузії, весь час наполягає на їхній повноцінній участі в переговорах як окремих країн. Грузія категорично заперечує проти цього.

У вівторок президент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що його країна готова до переговорів із представниками сепаратистських регіонів за умови, що це не будуть особи, причетні до етнічних чисток проти грузинів.

Міжнародна спільнота, як і Грузія, визнає Південну Осетію і Абхазію за частини грузинської території.
XS
SM
MD
LG