Доступність посилання

ТОП новини

Трансляцію російських каналів поновлять, якщо буде дотримано законодавства – Нацрада


Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення готова відновити російські телеканали в списку адаптованих до українського та європейського законодавства телеканалів у разі, якщо їхні власники забезпечать і гарантують виключення з їхньої практики незаконних дій.

Як заявив перший заступник голови Нацради Ігор Курус в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна», йдеться не про російську мову трансляції, а, зокрема, про рекламу, але також про проблеми суспільної моралі чи авторських прав.

Він спростував заяви про те, ніби причиною відключення трьох російських телеканалів стала незгода з їхньою позицією у висвітленні політичних подій в Україні або ж «утиски російської мови» в Україні.

Курус наголосив, що в списку адаптованих телеканалів, дозволених для поширення на території України, є загалом 65 російськомовних каналів; нещодавнє ж рішення про припинення трансляції через неадаптованість, яке викликало бурхливу реакцію, стосується тільки трьох російських каналів.

«У Нацради немає позиції щодо висвітлення будь-яких політичних подій. Ми не є органом, який здійснював би якийсь якісний або контент-аналіз тієї чи іншої інформації. Ми кілька разів робили заяви стосовно неправдивої інформації про Нацраду, коли ми говоримо про комплекс законів, а нам постійно говорять, що це стосується тільки мови», – наголосив Курус.

Він також заявив, що наявний сьогодні перелік каналів «не є карт-бланшем на все життя»: «Якщо в цих програмах з’явиться інформація, зміст якої не відповідає Європейській конвенції (про транскордонне мовлення), ми будемо змушені зупиняти їх і вимагати від їхніх правовласників більше цього не робити».

«Порушення, зокрема, стосуються суспільної моралі, авторських прав і, що дуже важливо, – права на відповідь і спростування поширеної мовцем свідомо недостовірної інформації», – наголосив Курус.

Як приклад перший заступник голови Нацради навів ситуацію, коли нещодавно Міністерство оборони України виграло суд в однієї з російських компаній за неправдиву інформацію про нібито в’язниці ЦРУ під Києвом. «Ця компанія спростувала поширену інформацію? Ні. Це приклад того, як компанія порушила основні принципи, записані в Європейській конвенції про транскордонне мовлення», – пояснив він.
XS
SM
MD
LG