Доступність посилання

ТОП новини

Рішення КСУ не вплине на формування держреєстру виборців – суддя


У Конституційному Суді прогнозують, що оприлюднене сьогодні рішення КСУ не вплине на формування державного реєстру виборців.

Як заявив суддя Конституційного Суду Іван Домбровський, рішення, за яким неконституційною визнають постанову уряду про закупiвлю послуг за державнi кошти, пов'язаних iз формування державного реєстру виборцiв, набрала чинності з дня ухвалення, тобто з 9 жовтня. А програмне забезпечення закупили ще до цієї ухвали.

«Це рішення стосується не стільки цієї постанови, скільки розраховане на майбутнє», – зазначив суддя, додавши, що КСУ розумів, яка може виникнути ситуація в країні після його рішення, «але іншого шляху, ніж ставити органи влади на місце у нас не було».

За словами Домбровського, Верховна Рада не мала права передавати свої повноваження хоча б і тимчасово Кабінетові Міністрів.

Саме тому Конституційний Суд й вирішив визнати неконституційним положення закону України «Про визнання таким, що втратив чинність, закону України про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», яким пропонувалось уряду затвердити тимчасовий порядок закупівлі товарів і послуг до ухвалення нового закону.

На думку судді, це небезпечна тенденція, оскільки якщо органи влади почнуть передавати один одному свої повноваження, то вся система може бути зведена до нуля.

Він також наголосив, що через те, що положення вищезазначеного закону КСУ визнав невідповідними Конституції, неконституційними визнали й деякі постанови уряду: зокрема, щодо державного реєстру, а також «Про здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти» від 28 березня 2008 року.

XS
SM
MD
LG