Доступність посилання

ТОП новини

На грані голоду сьогодні живе у світі близько мільярда осіб


Прага – У народі недарма кажуть: біда одна не приходить. Сьогодні, на додачу до широкомасштабної фінансової кризи, світ переживає жахливу проблему зростаючої загрози голоду. Ціни на продовольство у світі шалено скачуть угору, дрібні фермери масово поповнюють армію голодних у передмістях великих міст, а багаті країни не бажають поки що йти на допомогу мільярдній армії голодних світу, бо «золотий мільярд» (багаті індустріальні держави Заходу) переймається своєю проблемою – доланням кризи фінансів.

Відома у світі благодійницька організація «Оксфам», яка чи не найбільше переймається проблемами світового голоду і продовольства, б’є на сполох. У новому звіті представники «Оксфам» звертають увагу на те, що лише за останні місяці кількість голодуючого населення зросла у світі на 120 мільйонів і сьогодні армія голодних людей сягає вже мільярда.

Згадані експерти наголошують, що в умовах зростання цін на продовольство особливо наживаються великі компанії, які торгують харчами і харчовою сировиною. До таких належать «Нестле», «Теско» «Бандж», які наростили свої прибутки за останній рік на 10-25 відсотків, а це десятки мільярдів доларів.

«Оксфам» також відзначає, що слабкість державного контролю за сільським господарством у слаборозвинутих країнах і лібералізація торгівлі у світі призвели до катастрофи на селі. Мільйони дрібних землевласників, фермерів, орендарів розорилися і поповнили лави міських знедолених у нетрях великих мегаполісів.

Програма ООН під загрозою зриву

«Оксфам» критикує багаті країни, які обіцяли під час позачергового саміту в Римі у 2008 році виділити на боротьбу з голодом понад 12 мільярдів доларів, але на сьогодні надійшло лише трохи більше одного мільярда. Програма ООН щодо планованого скорочення до 2015 року світового числа голодуючих наполовину під загрозою зриву.

У той же час опитування у 20 країнах світу, включно з Україною і Росією, показують, що переважно більшість людей покладають відповідальність за ситуацію з голодом на розвинуті країни і готові щороку виділяти зі власного бюджету від 10 до 60 доларів на допомогу голодуючим у світі.

«Оксфам» інформує, що нині найважча ситуація в таких країнах як Гаїті, де голодує 5 мільйонів населення, в африканській Малаві, де люди масово збирають для їжі навіть отруйні плоди. Складна ситуація в азійській Камбоджі, де на грані голоду близько двох мільйонів людей, стільки ж голодує в Таджикистані.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG