Доступність посилання

ТОП новини

Таксі викликали? На 240 тисяч гривень оштрафували столичних таксистів


Від початку року київські податківці разом зі співробітниками ДАІ провели 206 перевірок і майже в кожній з них зафіксували правопорушення. Зокрема, співробітниками державної податкової адміністрації було виявлено 218 порушень. За що саме покарали таксистів, як вони працюють і як оцінюють їхню роботу пасажири?

Відсутність ліцензії за здійснення підприємницької діяльності, а також свідоцтва платника єдиного податку – це найпоширеніші порушення, які виявили податківці під час перевірок столичних таксистів, каже речник Державної податкової адміністрації у Києві Андрій Соколов. «Наприклад, у одному з районів міста було виявлено громадянина, який займався підприємницькою діяльністю таксиста, не маючи жодного документа, який би підтверджував цей факт», – зауважив Андрій Соколов. Як пояснив правопорушник у районному управлінні міліції, він заробляє на свій власний ризик, а «шашечки» придбав на ринку.
На сьогоднішній день понад 70% таксистів працюють нелегально, без відповідних документів, зазначає Дмитро Олійник, голова постійної комісії Київради з питань транспорту і зв’язку. До того ж, не завжди дбають про безпеку пасажирів та якість перевезень.
Довезти пасажира з пункту «А» в пункт «Б» вчасно і безпечно – основна вимога до водіїв таксівок. Якщо вас неякісно обслужили, задокументуйте цей факт, щоб згодом вимагати компенсації, радить юрист із товариства захисту прав споживачів Владислав Андрющенко. Він розповів: «У нас була така справа: людина запізнилася на поїзд через те, що таксі прийшло невчасно.У цьому та в усіх випадках загалом слід фіксувати порушення – за допомогою свідків, написання певних заяв, а тоді вже вимагати відшкодування збитків».
Робочі будні київського таксиста
Віктор працює таксистом уже 8 років, на власному авто, як приватний підприємець, адже працювати на фірму невигідно.
Сьогодні він прокинувся о п’ятій ранку. У Віктора робочий день не нормований, працює щодня без вихідних, зазвичай, у години пік. Відсипається вдень. «У тих таксистів, які працюють на себе, вільний графік. А ті, хто працює на хазяїна, зовсім не мають відпочинку», – каже Віктор.
Чоловік сплачує єдиний податок, має ліцензію приватного підприємця. Втім, змушений порушувати закон. У Віктора немає таксометра, хоча це і передбачено ліцензійним договором. Він запевняє, що по таксометру люди їздити не хочуть. Бо з ним ціна поїздки зростає «ледь не втричі». А купувати прилад і не користуватися ним, на його думку, – нонсенс.
За словами таксистів, із пасажирами, які замовляють таксі, їхати завжди безпечно. А от якщо брати «з руки», невідомо, на кого натрапиш. Киянка Наталя, замовивши якось таксівку, була шокована арсеналом елементів захисту водія: «Показував мені пістолет, газовий балончик, ніж. Також кнопку аварійного виклику».
Дійсно, потерпілою стороною може бути не лише пасажир, але й сам водій, якого можуть побити і пограбувати, зазначає Василь Попик, голова Профспілки таксистів. У листопаді 2005 року відбувся страйк таксистів, які намагалися законодавчо закріпити свої права та обов’язки. На думку Василя Попика, нині ці вимоги задовольнили лише частково. Скажімо, інспектор ДАІ має право вимагати у таксиста ліцензійну картку, тобто стало легше виявляти нелегалів. Проте безпека водіїв таксі й далі залишається проблемою номер один. Є цілий комплекс оновлень, які могли б убезпечити водія. Наприклад, машини таксі слід обладнати перегородками між водієм та пасажиром, вважає голова профспілки.
Парадоксом є відносини правоохоронців і водіїв, стверджують таксисти. Міліція нині є не помічником, а, швидше, ворогом. Таксисти не в змозі виконати усі вимоги автоінспекторів, вони скаржаться, що перелік необхідних документів важко навіть запам’ятати.
Вивести ринок таксі з тіні можливо двома способами, зазначають чиновники. Перший – це контроль, а другий – це мотивація, заохочення таксистів легалізувати свою діяльність, пояснює Дмитро Олійник, голова постійної комісії Київради з питань транспорту і зв’язку.
Затори на дорогах – це те, на що скаржаться і пасажири, і водії таксівок. Щоб вчасно доставляти пасажирів під час хронічних пробок, скажімо, у Москві, вже працює таксі-вертоліт.
*********************************************
ГЛАС НАРОДУ
Чи задовольняє вас рівень сервісу в таксі?


Ольга, продавець:
– Досить часто викликаємо. Але інколи дійсно важко викликати.
В’ячеслав Олександрович, науковець:

– Буває, що викликаю. Все подобається, жодних проблем.
Оксана, архітектор:

– Я рідко користуюся. Увечері, годині о 12 ночі, буває, що неможливо замовити, бо всі машини зайняті.
Ярослав, охоронець:

– Коли добре заплатиш, то все добре. Головне— не потрапити в пробку.
Марина, бухгалтер:

– Буває, що передзвонюють з таксі, кажуть, що машин немає. Тоді ми вже знаходимо, як іншим шляхом кудись доїхати.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG