Доступність посилання

ТОП новини

Золота лихоманка в банках Угорщини


Угорщина – Налякані світовою фінансовою кризою, угорці активно скуповують золоті злитки у банках. Це тому, констатують економісти, що багаті клієнти угорських банків втрачають довіру до звичайних грошей. А й справді, замовлень на купівлю дорогоцінних металів в Угорщині не бракує. Проблема в іншому – не вистачає золота на всіх.

За даними угорських банків, попит на золото упродовж останнього тижня зріс серед населення у 10 разів. Металурги-золотарі скаржаться, що не встигають відливати злитки – замовники розбирають їх буквально з гарячих ще форм. За кілька днів покупці віддали за жовтий метал до півмільярда форинтів, тобто майже 3 мільйони доларів.

Власних родовищ золота Угорщина не має, хоче й не згортає геологічних пошуків. Через те дорогоцінну сировину завозять із-за кордону. У середньому угорський покупець чекає на своє золото 3-4 тижні, повідомляють місцеві банкіри.

А от клієнти банку мають досить широкий вибір. Торговець дорогоцінним металом Жолт Ґреґуш із акціонерного товариства «Ринок золота» розповів: «Ціну на золото визначають виключно за якістю металу. У такий спосіб і на світовому ринку інформують покупців про те, як дорого йдуть десяти-, 20-грамові злитки, одна унція золота аж до трьох кілограмів і так далі».

Якщо у 2005 році одна унція золота, а це приблизно 30 грамів, коштувала на Лондонській біржі дорогоцінних металів 400 доларів, то нині за таку саму кількість брокери просять 850 «зелених». Економісти пов’язують це з наслідками іпотечної кризи в Америці, яка рикошетом вдарила по глобальній системі фінансів. Услід за падінням індексів провідних західних бірж минулого тижня, наприклад, стрімко полетіли й акції основних угорських компаній. За повідомленням преси, фондовий ринок Угорщини втратив на цьому значні суми грошей.

Фінансових збитків зазнали і деякі пенсійні фонди

Великих фінансових збитків зазнали і недавно створені приватні пенсійні фонди Угорщини – через збої в інвестиціях вони недорахувалися 330 мільярдів форинтів (у перерахунку – 2 мільярди доларів США).

І хоча керівництво таких фондів і сама держава гарантують клієнтам повернення їхніх вкладів, люди воліють не ризикувати. Це підтверджують не тільки економісти. Наприклад, Сабо Андрашней, генеральний директор акціонерного товариства «Металарт», яке має державну ліцензію на роботу з дорогоцінними металами, зазначає: «Наші шановні покупці радше воліють перемінити умови вкладення коштів, переходячи з валютних депозитів на безпосередні операції з золотом. Попит на нього дуже і дуже росте».

На цьому підприємстві клієнт може за бажанням вибрати собі потрібний золотий злиток. Великим попитом користуються нині кілограмові злитки ціною у 6 мільйонів форинтів (34 тисячі доларів). Але придбати їх можна буде не раніше як через місяць, оскільки навіть таке зовсім недешеве золото на складі довго не залежується.

(Угорщина – Прага – Київ)


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG