Доступність посилання

ТОП новини

Нові правила ДАІ


Сергій Будник у студії Радіо Свобода
Сергій Будник у студії Радіо Свобода

Гості Вечірньої Свободи: Генерал майор МВС, заступник начальника департаменту державтоінспекції МВС України Сергій Будник та віце-президент асоціації міжнародних перевізників Леонід Докіль

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Пане Сергію, у Вас є авто?
Сергій Будник: Звичайно.
- Скажіть мені, будь ласка, Ви всіх правил дотримуєтеся за кермом?
- Стараюся дотримуватися всіх. І останнім часом, особливо десь пару останніх років, навіть пристебуюся ременями безпеки.
- Я, власне, хотів навіть про це запитати. Невже Ви й ремінь безпеки застосовуєте, по телефону мобільному не говорите під час руху, якщо Ви за кермом, невже якщо Ви їдете з Києва хоча б у Житомир, то Ви їдете зі швидкістю 90 км/год?
- Скажімо, з Києва до Житомира іноді більше трошки.
- Ви порушник.
- А мобільним телефоном я користуюся через вільні руки, вбудованих у цей…
- Зрозуміло.
З 18 листопада штрафи за порушення правил дорожнього руху збільшаться. В рази. Про суму в 17 гривень можна забути.
Власне, саме вона викликала зазвичай іронічну усмішку з боку водіїв після того, як інспектор ДАІ оформлював протокол порушення. І питанням ще лишалося, чи буде судове рішення, за яким порушник має сплатити штраф.
З іншого боку, самі інспектори замість того, щоб укладати той самий протокол, не гребували взяти 10-20 гривень від порушника, тобто хабар, і швиденько розійтися з миром.
Таким є статус кво стосунків водій-держава. Цілком очевидно, що щось треба було міняти. І парламент ухвалив історичні зміни, які набувають чинності в листопаді.
Проте лишається відкритим питання: чи здатні вони змінити вже згаданий статус-кво, і чи не перетвориться ДАІ на карального монстра?
У мене найперше питання. Все ж таки не облишає думка, що ДАІ… Чи зараз як називається офіційно?
- Так і називається - ДАІ.
- Ну, дякувати Богові, не почали там ДПС, якось по-іншому.
От замість сприяння це створення перешкод з фіналом: штраф або хабар.
- Ця ситуація потребує комплексного вирішення і маємо сказати, що сьогодні ми над цим працюємо.
На наступний рік збільшується бюджет МВС, приблизно біля 34%. Відповідно буде збільшене грошове утримання працівників ДАІ
По-перше, це технічне оснащення як автомобілів ДАІ патрульних, так і відповідно оснащення стаціонарними пристроями: відеокамерами, ноутбуками.
Окрім цього, плануємо, і про це вже сказала глава уряду, що на наступний рік збільшується бюджет МВС, приблизно біля 34%. Відповідно буде збільшене грошове утримання працівників ДАІ.
- Але на це підуть гроші зі штрафів, слід розуміти…
Згідно з прийнятим законом, штрафи розподіляються рівномірно по 50% до місцевого та державного бюджету. І до ДАІ ці штрафи ніяк не будуть надходити.
- Ні. Справа в тому, що, згідно з прийнятим законом, штрафи розподіляються рівномірно по 50% до місцевого та державного бюджету. І до ДАІ ці штрафи ніяк не будуть надходити.
Окрім того, що ми надіємося, що штрафи, які будуть поступати до місцевого бюджету, будуть спрямовуватися цими виконавчими органами до відповідних органів самоврядування саме на забезпечення технічного оснащення організації дорожнього руху.
- Чому я запитав? Ви сказали, що оснащення патрулів необхідною технікою… Так, це річ важлива, тому що одного разу я сів у патрульну машину за порушення правил дорожнього руху, яка називається ВАЗ-2107. По-перше, смерділо в ній сигаретами, тобто було накурено, по-друге, там не було ніяких засобів комунікації сучасних.
А Ви говорите ноутбук. Ноутбук поставити у ВАЗ-2107, ще міліція в нас буде…
- Я сказав, що ми будемо здійснювати це в комплексі. Прийняте рішення, що всі автомобілі, які будуть закуповуватися, нові, будуть обладнуватися…
- Які нові автомобілі?
- Зараз останнім часом ми закупили Skoda Octavia, Daewoo Lanos. Ну, звичайно, можливості бюджетні не дозволяють нам закуповувати дорогі автомобілі, на яких, скажімо, їздять певні…
- Урядовці.
Сергій Будник: …певні кола громадян.
- Вони на Mercedes, а ви на Daewoo Lanos. Цікаво, як ви на Daewoo Lanos будете доганяти Mercedes-порушник…?
Я Вас не випадково запитував, як Ви їдете, чи застосовуєте пасок безпеки, чи говорите по мобільному і про швидкість 90км/год. Вона прописана в правилах.
Як можна обмежити рух у 90/год, якщо люди реально будуть їздити швидше завжди, тому що таке правило – 90км/год? Воно було прописане коли, в якому році?
- Ще при СРСР.
- Автопром світовий зробив не те, що один крок, а вже 100 кроків вперед. І авто, яке рухається 90км/год, то, можливо, такі санкції слід застосовувати відповідно до ВАЗ-2107, але відповідно до ВМW це застосовувати безглуздо.
- Я розумію Ваше питання, але я маю повідомити Вам про те, що, на жаль, у нас автошляхів таких, де можна було б їздити більше ніж, наприклад, 90 км, обмаль.
Якщо говорити про трасу, наприклад, «Київ-Бориспіль», яка відповідає всім технічним вимогам до автобаму, то там швидкість 130 км/год. І вона сьогодні є, і їздить народ так.
Якщо говорити про трасу «Київ-Одеса», то є певні ділянки, де встановлена швидкість 110 км/год.
А говорити, щоб ми встановили швидкість, де, наприклад, між населеними пунктами 90, 110 і 130 км/год сьогодні ми не можемо, тому що тяжкість наслідків, на жаль, не дозволяє цього зробити, тому що дороги вузькі, по одній смузі в кожен бік, і хто їде швидше, хто тихіше, починає обганяти, виходить на зустрічну смугу і, на жаль, наслідки таких ДТП дуже тяжкі.
- А чи робить ДАІ якісь заявки в «Укравтодор» чи в Мінтранс для того, щоб розширювати дороги, їх поліпшувати для того, щоб створювати зручні умови користування для водіїв, а не просто застосовувати каральний захід запобіжний проти водія, який, можливо, поспішає, та й взагалі його авто набагато більше захищене, ніж там старі зразки автомобілів?
- Я згоден. Але, на жаль, частіше ті, хто має більш серйозні заходи безпеки, і скоюють ДТП, в яких гинуть люди, які взагалі не мали ніякого відношення, їхали по своїй смузі руху, нічого не порушували…. Виїхав автомобіль буквально на днях ВМW і в лоб вдарив «Жигулі». Три людини загинуло.
- Ви знаєте, це питання має два боки, як не дивно.
У Києві не так давно сталася аварія страшна. Постраждало 9 автомобілів, загинуло 5 людей через те, що було просипане пшоно на дорогу.
- Я про це й хотів сказати.
У нас є служба, яка щороку весною і восени здійснює обстеження всіх автошляхів і доріг, мостів, естакад, тунелів і таке інше, всі інфраструктури, які є на автошляхах.
За підсумками цих оглядів готуються відповідні пропозиції до «Укравтодору», до обласних автодоріг, до міських державних адміністрацій, інших органів місцевого самоврядування, — які заходи необхідно вжити для того, щоб ліквідувати місце концентрації ДТП, для того, щоб уникнути певних тяжких наслідків, саме пов’язаних з неналежним станом доріг…
Інформування водія відбувається вкрай незадовільно, коли їдеш дорогою. Вона промаркована погано, тобто немає світловідбиваючих елементів. Краю шляху ти не бачиш, середини ти не бачиш, може не бути розмітки.
Мало того, немає взагалі ніяких покажчиків, що тебе чекає там за 100-200 м. Раптом дорога може обірватися насправді. Можуть класти асфальт, і ніхто про це може не попередити.
Є таке? Є.
- Зараз ситуація така, що ми готуємося прийняти «Євро-2012». Визначені необхідні ділянки автошляхів, які необхідно найближчим часом реконструювати. І зараз іде реконструкція посиленими темпами.
Останні 15 років до початку підготовки до «Євро-2012» темпи дорожнього будівництва і реконструкції були дуже низькими
Зі свого досвіду скажу, що я недавно їздив до Харкова. Вся траса до Харкова практично перебуває в стані ремонту перманентного.
Я хотів би сказати, що, на жаль, останні 15 років до початку підготовки до «Євро-2012» темпи дорожнього будівництва і реконструкції були дуже низькими. Це пов’язане і з фінансовими можливостями держави.
Останніми роками податок зі власників дорожньо-транспортних засобів зараховується до бюджету і спрямовується саме на вдосконалення дорожньої інфраструктури…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG