Доступність посилання

ТОП новини

Відома в Америці українська співачка Квітка Цісик повертається в Україну


Світлана Єременко

Київ – Чудовий голос Квітки Цісик, американки українського походження, добре знають в Америці, але досі мало знали в Україні. Вечір-спогад, який відбувся в Києві, ставить за мету повернути ім’я та голос Квітки Цісик в Україну. Частину коштів, отриманих на благодійному вечорі, передадуть на боротьбу з раком, від якого співачка передчасно пішла з життя.

Кожен із присутніх у залі відкрив для себе Квітку Цісик по-різному. Комусь подарували диск з Америки, хтось знайшов в Інтернеті, а музикант і американський продюсер вечора Саша Гутмахер почув голос Квітки у... водія київського таксі. Чарівне сопрано настільки полонило музиканта, що він поставив за мету знайти співачку і познайомити з нею українців.

Квітка Цісик народилась у родині українських емігрантів у США. Її батько – скрипаль-віртуоз, до війни грав в оркестрі Львівської опери. З дитинства він прищеплював Квітці любов до мистецтва і навчав грати на скрипці. Але обдарованій дівчинці більше подобалось співати.

Щоб реалізувати свою мрію, Квітка вступила до Нью-Йоркської консерваторії, де отримала знання з вокалу та відшліфувала свій голос – колоратурне сопрано. Творчі інтереси Квітки були різноманітними. Вона виступала як оперна співачка, допомагала створювати шедеври багатьом всесвітньовідомим артистам. Це Майкл Болтон, Боб Джеймс, Лінда Ронстад, Роберт Флек та інші. Цікаво, що з Майклом Джексоном Квітка співала в одному хорі.

Під псевдонімом «Кейсі» Квітка записала кілька пісень для голлівудського фільму «Ти – світло мого життя». Пісня з однойменною назвою полонила американців і продовжує жити у десятках версій. Нещодавно її виконала Вітні Х’юстон.

Завдяки діяльності у рекламному бізнесі голос Квітки почали пізнавати на слух все більше і більше людей у всьому світі. Вона погодилась на пропозиції від «Кока-Коли», авіакомпаній «Дельта», «Американських Авіаліній» та багатьох інших компаній. Протягом 16-ти років Квітка Цісик була незмінним голосом «Форд Моторс». Американці підрахували, що їхню співочу Рекламну Діву прослухали понад 22 мільярди людей – більше ніж можуть жити на планеті Земля.

На перерваній ноті

Та якою б справою не займалася Квітка, вона ніколи не забувала про свою далеку Батьківщину. Тому найбільшим своїм здобутком Квітка Цісик вважала два свої україномовні альбоми. На їхнє створення вона вклала особистих 200 тисяч доларів. Перший диск «Квітка» вийшов у 1980 році. А через 9 років вийшли «Два кольори».

Ці пісні відразу завоювали шанувальників.

«Здається, всі вони добре знайомі: «Черемшина»,«Два кольори», «Я піду в далекі гори», «Пісня про рушник»... Але у виконанні Квітки вони звучать особливо. Бо коли слухаєш її композиції, здається, що ії трепетне сопрано проникає в душу, лине на землю предків, пробивається через кордони», – каже академік Василь Суярко з Харкова.

Диски Квітки отримали багато нагород, а в 1990 році були номіновані на «Греммі» в категорії контемпорарі фолк.

Киянка, молода мама Леся Антків, розповідає про Квітку, стримуючи сльози: «Вона дуже щира, у неї чудовий голос. І коли я її слухаю, то згадую, що вона померла від раку, і у неї залишився маленький син».

У Квітки Цісик було багато планів. Вона хотіла записати третій диск з українськими колисковими. У 1983 році разом з матір’ю Квітка відвідала Україну. Вона мріяла повернутись сюди з концертами, але через страшну хворобу її пісня залишилась недоспіваною.

Під час вечора, на який не змогли потрапити всі охочі, дуже тепло говорили про Квітку Ніна Матвієнко, Марічка Бурмака, свій спів їй присвятили Марія Стеф’юк, Олег Скрипка, Антоніна Матвієнко. Тонко й пронизливо співала скрипка в руках віртуоза Сергія Охрімчука. Єдине інтерв’ю Квітки Цісик українською мовою учасники вечора змогли подивитись завдяки продюсеру Олександру Горностаю.

Частину коштів, зібраних на благодійному вечорі на спогад Квітки Цісик, буде передано на рахунок благодійного фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї у рамках міжнародної програми «AVON проти раку молочної залози».

Організатори вечора: Українська Американська Координаційна Рада, Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000», меценат Олександр Прогнімак.

(Київ - Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG