Доступність посилання

ТОП новини

Антикризові законопроекти депутати «підтягнуть»


Київ – Верховна Рада не змогла не лише прийняти, а й навіть розглянути у сесійній залі законопроекти на подолання наслідків світової фінансової кризи. Урядовці та депутати вирішили створити робочу групу з узгодження позицій і напрацювання спільного проекту.

Цього дня робота парламенту знову почалася з блокування парламентської трибуни фракцією БЮТ. Деякі депутати-бютівці навіть ночували у сесійній залі. Свою поведінку вони пояснюють необхідністю розглянути перш за все антикризові законопроекти, а не зміни до бюджету, що передбачають насамперед фінансування дострокових парламентських виборів.

«Немає вотуму довіри»

Зараз на розгляд винесли шість антикризових законопроектів. Однак, як пояснив спікер парламенту Арсеній Яценюк, жоден із них не набирає необхідної для набуття чинності кількості голосів.

«Урядовий закон не має вотуму довіри і не має відповідної підтримки, – зазначив він. – Так, як і всі інші п’ять актів Верховної Ради. Задля того, щоб одержати результат –поставити на голосування закон і ухвалити його в цілому – думаю, що прийняте єдино правильне рішення. Я підписав розпорядження щодо створення робочої групи з уніфікації всіх шести актів законодавства в один».

Робоча група у складі представників всіх парламентських фракцій та представників уряду має розпочати роботу завтра, а компромісний законопроект мають розглянути у вівторок.

Голова уряду Юлія Тимошенко в інтерв’ю Радіо «Свобода» відповідальність за зрив сьогоднішнього голосування поклала на фракцію «Наша Україна – Народна самооборона»: «Антикризовий закон не пройшов у першу чергу тому, що разом з нами не голосувала президентська фракція, яка сьогодні разом з нами складає більшість у парламенті, – заявила голова Кабміну. – Президент при владі, він несе відповідальність за все, що відбувається в країні. Але він дав команду, я вважаю. Оце й завадило прийняти...».

Прем’єр наполягає на результаті

Також Прем’єр-міністр заздалегідь поклала відповідальність за наслідки кризи на ту політичну силу, яка не підтримає у вівторок узгоджений законопроект.

«Якщо будь-яка фракція і будь-який депутат у вівторок не проголосує за узгоджений проект антикризового законодавства, – заявила Тимошенко, – значить, відповідальність за будь-які наслідки кризові лягає на ту фракцію, на ту політичну силу, яка не дала свої голоси і, не дай Боже, не забезпечила голосування з антикризового пакету законодавства».

Між тим, автор одного з альтернативних антикризових законопроектів, депутат-нашоукраїнець Ксенія Ляпіна, зазначила, що сумнівається в результативності роботи парламентсько-урядової групи з розробки єдиного антикризового законопроекту.

Серед експертів також немає впевненості, що політичним силам вдасться швидко знайти спільний варіант антикризових дій. Адже заявлені напередодні позиції головних політичних гравців виказують значні розбіжності у баченні антикризових заходів.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG