Доступність посилання

ТОП новини

Діяльність ООН викликає в Україні суперечливі оцінки


Світлана Єременко

Київ – Організація Об’єднаних Націй, яка була створена у 1945 році, відзначила 63-тю річницю. Після Другої світової війни різні країни вирішили разом захищатись від ворогів, зміцнювати мир, відстоювати права людини. Україна є членом ООН. Щорічно вона сплачує у бюджет ООН трохи менше від одного мільйона доларів, а отримує на розвиток різних програм 400 мільйонів. Та все ж ставлення до цієї організації в українців суперечливе.


Сьогодні до Організації Об’єднаних Націй входить 192 країни. Разом вони вирішують багато важливих питань: проблеми біженців, охорони здоров’я, врегулювання військових конфліктів у гарячих точках планети, захист прав людини, боротьби з голодом.

На рахунку ООН багато корисних справ, але з кожним роком все більше людей скептично ставляться до цієї організації. Опитування громадської думки в Америці свідчать про те, що дві третини американців вважають, що ООН не є впливовою і не відіграє суттєвої ролі у вирішенні проблем. Наприклад, ООН не змогла зупинити війни в Іраку, розв’язати численні проблеми на Близькому Сході.

В Україні подібних соціологічних досліджень не проводилось. Але бліц-інтерв’ю свідчать, що багато молодих українців не знають, чим займається ця організація та яка її користь для України і світу.

Безсила структура?

Дипломат, екс-посол України у США та Канаді Юрій Щербак вважає, що ООН – дуже поверхнева організація, яка нічого не вирішує.

Критично ставиться до цієї, на його думку, бюрократичної структури й аспірант Академії державного управління при Президентові України Олег Яценко:

«Бачимо, що коли Росія виставляла територіальні претензії на український Севастополь, ООН засуджувала такі претензії і визнавала цілісність української держави. З іншого боку, окуповані Росією українські маяки всупереч рішенням судів і всупереч двом конвенціям ООН із морського права та «Про боротьбу з незаконними актами проти безпеки мореплавства» так і залишаються окупованими», – каже дослідник.

Справді корисна організація?

Натомість Діна Мартіна, заступник директора департаменту ООН Міністерства закордонних справ України вважає, що 24 жовтня – справді свято для українців, перш за все тому, що Україна була співзасновником цієї організації та брала участь у розробці статутних документів.

Сьогодні ж Україна розглядає ООН як глобальний форум для обміну думками та конкретний механізм співпраці в різних сферах.

«У бюджет ООН Україна щорічно сплачує менше від мільйона доларів, а бюджет програм під егідою ООН, які діють в Україні, на розвиток місцевого самоврядування, охорону здоров’я, подолання наслідків Чорнобиля та інших, складає 400 мільйонів доларів на період 2006–2010 років», – каже Діна Мартіна.

Як повідомили у прес-службі Представництва ООН в Україні, 24 жовтня організація провела міжнародну конференцію про проблеми інвалідів. Адже місяць тому Україна підписала Конвенцію ООН про права інвалідів. В обговоренні цієї важливої проблеми беруть участь представники 13 країн Європи.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG