Доступність посилання

ТОП новини

Другий тур парламентських виборів у Литві підтвердив перемогу правих сил


Рига – За попередніми підсумками другого туру парламентських виборів, який відбувся вчора в Литві, перемогу отримала консервативна партія «Союз Вітчизни – Християнські демократи». На другому – очолювана прем’єр-міністром Ґедимінасом Кіркіласом «Партія соціал-демократів», на третьому – нещодавно створена «Партія народного відродження». Угоду про співпрацю і початок переговорів щодо створення коаліції сьогодні підписали консерватори, «Партія народного відродження», «Рух лібералів» і «Ліберал-центристи». Соціал-демократи, яких не запросили до переговорів, прогнозують недовговічність цієї коаліції.

Коаліція «Союзу Вітчизни – Християнські демократи», «Партії народного відродження», «Руху лібералів» і «Ліберал-центристів» може претендувати на 79 місць у Сеймі Литви. До складу литовського парламенту входить 141 депутат, із яких 70 обирають у багатомандатному окрузі за партійними списками і 71 у мажоритарних одномандатних округах.

Лідер консерваторів Андрюс Кубілюс заявив, що у разі, якщо президент довірить йому формувати уряд, він готовий його очолити.

Заступник директора Інституту міжнародних відносин Вільнюського університету, професор Альґімантас Янкаускас вважає, що Андрюс Кубілюс є одним із кращих кандидатів на посаду прем'єр-міністра.

«Думаю, що пан Кубілюс – це оптимальний варіант, він політик із часів Атґімінаса, Файдіса. Він уже був прем’єром у 1999 – 2000 роках, після кризи в Росії, і досить ефективно очолював цей уряд. На мою думку, він освічений політик і це було б оптимальним рішенням для Литви у нинішній ситуації. Він якраз «кризовий прем’єр», – сказав Радіо Свобода професор Янкаускас.

Створять нестабільну коаліцію, яка незабаром розпадеться?


Незважаючи на здобуте у виборах друге місце, соціал-демократів до переговорів щодо формування урядової коаліції не запросили. Нинішній прем’єр-міністр Литви, лідер соціал-демократів Ґедимінас Кіркілас сподівається на створення коаліції «райдуги» і прогнозує нестабільність союзу християнських демократів, лібералів та «Партії народного відродження». За його словами, у погляді на вирішення багатьох важливих питань, ці політичні сили досить скоро розійдуться.

Професор Альґімантас Янкаускас вважає, що слабим ланцюгом правоцентристській коаліції є «Партія народного відродження». «Існують думки, що партія Валінскаса («Партія народного відродження» і ліберал-центристи можуть бути дестабілізуючим фактором. Особливо це стосується партії Валінскаса. Відомо, що ця партія створилася за декілька місяців до виборів, вона практично не мала своєї програми і зараз не відомо, чи вона правоцентристська чи лівоцентристська».

Лідер «Партії народного відродження» — ведучий розважальних телевізійних програм, продюсер Арунас Валінскас — претендує на посаду голови Сейму Литви.

«Сьогодні я чув заяву Валінскаса про те, що він — потенційний кандидат на посаду голови Сейму. Ну що ж, це було б зрозумілим, оскільки «Партія відродження» – друга партія в коаліції. І це було б логічно, щоб Валінскас обійняв цю посаду. Виконавча влада була б проблематичною для цих нових людей, які тільки що прийшли в політику, але посада голови Сейму, можливо, була б кращим варіантом для них», – зазначив політолог Альґімантас Янкаускас

Остаточні результати парламентських виборів Центральна виборча комісії Литви планує оголосити до 2 листопада.

(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG