Доступність посилання

ТОП новини

Чи можна довіряти опитуванням, що Обама переможе на виборах у США?


Прага – Якщо вірити американським соціологам, то Барак Обама, кандидат на президента Сполучених Штатів від демократів, із відривом переможе свого суперника-республіканця Джона МакКейна. Але наскільки можна довіряти цим даним? Новітня історія Сполучених Штатів засвідчує, що люди подекуди не зізнаються, за кого віддадуть свій голос, особливо, коли постає питання расової належності чи релігії.

За даними, які оприлюднив напередодні авторитетний дослідницький центр «Пью», Барак Обама обганяє свого суперника аж на 16 відсотків. Інші загальнонаціональні опитування дають йому фору у 5-9 відсотків. Деякі журналісти вже пишуть про історичну перемогу Демократичної партії. Але Джон МакКейн рішуче виступає проти подібних висновків. Про це кандидат на Білий Дім говорив у програмі телекомпанії NBC.

«Я не погоджуюся з висновком, що я відстаю на 11, 12 чи 14 відсотків – яка б там не була цифра. За даними опитувань «Зоґбі», розрив лише 3-4 відсотки, і він скорочується», – заявив республіканець.

Можливо, що МакКейн має рацію. Соціологи вже переконалися, що ця передвиборна кампанія за Білий Дім повна несподіванок. У грудні минулого року газета «Вашингтон Пост» передбачала, що на внутрішньопартійних виборах Демократичної партії Гілларі Клінтон переможе Барака Обаму з відривом у 30 пунктів. Два тижні по тому вона програла первинні вибори у штаті Айова.

За даними опитувань компанії «Зоґбі», Обама на 10 пунктів випереджав суперницю у штаті Нью-Гемпшир. У результаті там виграла Клітон.

Головна битва за Білий Дім також може готує несподіванку.Упродовж останньої чверті століття результати соціологічних опитувань нерідко були помилковими у тих випадках, коли чорношкірому кандидату для перемоги була потрібна підтримка білих.

Політологи називають це ефектом Бредлі, за іменем колишнього чорношкірого мера Лос-Анжлеса. Він програв на виборах губернатора Каліфорнії, хоча мав серйозну перевагу у попередніх опитуваннях.

Чи може таке ж лихо спіткати Барака Обаму? У нього темношкірий батько і біла мама, і дехто його називає першим кандидатом, колір шкіри якого не матиме значення. За даними компанії «Ґеллап», 88 відсотків білих американців кажуть, що расова належність кандидата не вплине на їхній вибір. (Те саме говорять 75 % темношкірих американців). Але у відповідь лунає аргумент, що дехто не хоче виявити свої расові забобони, коли його розпитує по телефону незнайомець.

Чому Обаму називають мусульманином?

До цього ще можна додати «мусульманське питання». Обама – християнин, але повністю його ім’я звучить як Барак Хуссейн Обама. Хуссейн – типове арабське ім’я, що означає прекрасний. Але це також прізвище колишнього сумнозвісного іракського диктатора, Саддама Хуссейна. Батько Обами походить з Кенії, і саме він дав сину ім’я, яке легко римується з ім’ям нинішнього головного ворога Америки – терориста Осами бін Ладена

Від самого початку передвиборної кампанії ці обставини використовують суперники кандидата-демократа на Білий Дім, стверджуючи, що він мусульманин і терорист. Хоча в Америці живуть, працюють і вчаться мільйони мусульман, частина американців усе ще не довіряє своїм співвітчизникам із таким віросповіданням.

Викорінити такі стереотипи намагається колишній державний секретар Сполучених Штатів Колін Павелл. Він республіканець, який виступив на підтримку Обами, і йому не подобається те, що його однопартійці поширюють чутки. За його словами, належна відповідь — це те, що Обама — християнин, але разом з тим, не було б нічого поганого, якби він мав інше віросповідання. Павелл нагадує, що в Іраку служить чимало американців-мусульман, які також віддають життя за Америку.

Чимало ж американських мусульман нині відмовляється виступати на захист своєї віри, чи Обами, щоб ще більше не підживлювати чутки.

То ж інтрига довкола виборів за Білий Дім не вщухає.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG