Доступність посилання

ТОП новини

ЄС та Україна розпочали діалог про безвізовий режим


Брюссель – У середу в Брюсселі розпочалися переговори між Україною і Європейським Союзом про запровадження безвізового режиму. Рішення започаткувати «безвізовий діалог» між Україною та ЄС було ухвалене під час останнього саміту «Україна – ЄС», що відбувся 9 вересня у Парижі. Голова української делегації міністр закордонних справ Володимир Огризко зазначив, що позиція України у візовому питанні – досягти конкретних домовленостей. На його думку, діалог з ЄС має визначити чіткі критерії, по досягненні яких українці відвідуватимуть європейську спільноту без віз.

Погляди представників Євросоюзу на тривалість переговорів до моменту, коли українці зможуть їздити до європейської співдружності без віз, відрізняються від поглядів українських чільників.

Так виглядає, ніби деякі з лідерів ЄС мають досить оптимістичні наміри. Коли взяти до уваги Ніколя Саркозі, котрий у Парижі на саміті «Україна – ЄС» заявив про «швидкий, без зволікань, діалог», що має початися ще до підписання «угоди про асоціацію», запланованого на наступний рік. Проте у Брюсселі мова поки що не йде про якісь конкретні терміни чи дати. Це підтвердив віце-президент Єврокомісії Жак Барро. За його словами, «все залежатиме від того, як швидко Україна виконає всі умови, які їй висуне Євросоюз».

«Візи до ЄС відмінять у рік футбольного чемпіонату» – Володимир Огризко

Бельгія - Міністр закордонних справ Володимир Огризко в штаб-квартирі ЄС
Український міністр закордонних справ Володимир Огризко вже неодноразово називав 2012-й роком, коли Україна зможе мати визначені результати переговорів про безвізовий режим для українських громадян. У Брюсселі він знову говорив про 2012-й рік – рік проведення в Україні футбольного чемпіонату і рік, коли «дозволять подорожувати Європою без віз». Таку впевненість голова зовнішньополітичного відомства пояснив так: «Ми дуже ретельно готуємося і маємо виробити ефективний механізм переговорів».

Зокрема Володимир Огризко зазначив: «Є тільки одне бажання робити цю справу максимально швидко, максимально ефективно, беручи до уваги інтереси і України, і Євросоюзу. Нас бачать частиною європейського простору. Ми на правильному шляху і ми його здолаємо. Дуже багато залежить від нас самих, як ми швидко зможемо виконати ті умови, які вимагаються від країни-апліканта. Але я переконаний, що у нас немає іншого шляху, окрім того, що веде до європейських цінностей, європейського політичного, культурного, гуманітарного та економічного простору».

Режим без віз – справа складна і тривала

Але що мається на увазі, коли йдеться про візовий діалог українців та європейців? Адже, на перший погляд, відміна віз – це процес, що не потребує багато часу. В усякому разі так було, коли Україна дозволила європейцям подорожувати своєю територією без віз.

Та насправді, коли говорити про Євросоюз, то справа відміни віз для країни, що розташована за його межами, досить складна,вона потребуватиме чимало часу.

Адже візовий діалог – це, з одного боку, політичні переговори. Маються на увазі, засідання чільних представників України та ЄС. Перше таке засідання відбудеться вже 30 жовтня, де будуть погоджені основні параметри діалогу. Наступний раунд – у листопаді.

З іншого боку, власне практичні, організаційні питання, котрі обговорюватимуть на експертному рівні. Спеціалісти мають обмінюватися детальною інформацією про стандарти, правила та процедури Євросоюзу, яким має відповідати Україна для того, щоб їй відмінили візи.

«Спрощений» не діє. Чи працюватиме «безвізовий»?

Маючи на увазі досвід угоди про спрощений візовий режим між ЄС та Україною, не віриться, що повна відміна віз колись може справді статися. Більш оптимістично налаштовані кажуть, що «безвізовий режим» працюватиме так само погано, як і підписаний з Європою «спрощений візовий режим».

Тому у Брюсселі йшлося також про порушення підписаної на початку цього року угоди. Володимир Огризко навів приклади створення перепон для прохачів візи у деяких посольствах країн ЄС.

Коментуючи ситуацію із невиконанням умов спрощеного режиму, віце-президент Єврокомісії Жак Барро зазначив, що він має намір ретельно її вивчити. «Я обов’язково з’ясую, чому деякі країни-члени не зважають на пункти угоди про спрощений режим. З’ясую також, звідки беруться перепони у видачі віз і чому деякі країни-члени ЄС вимагають такі високі комісійні збори, як мені про це повідомив пан Огризко».

А висловлювання, що введення безвізового режиму з Євросоюзом нібито призведе до погіршення стосунків між Україною та з сусідньою Росією, категорично заперечив керівник українського МЗС. Володимир Огризко навів приклад Польщі. «Чи погіршилися відносини між Україною та Польщею після вступу останньої до Євросоюзу?», – риторично запитав він.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG