Доступність посилання

ТОП новини

ЄС — Молдові: Відкиньте слово «але» і починайте реформи


Маріанне Мікко
Маріанне Мікко

Прага – Молдова, яка є учасницею Європейської політики сусідства, викликає велике зацікавлення Євросоюзу і перебуває в щасливій ситуації, коли ЄС пропонує цій країні кошти на реформи. Треба тільки не вагатися, а здійснювати їх, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода Маріанне Мікко, естонський політик і депутат Європарламенту, в якому вона очолює комісію співпраці з Республікою Молдовою.

– Якщо порівняти тему Молдови в Європейському парламенті, то з 2005 року в нашому комітеті з закордонних справ її обговорювали десь один раз – після виборів у Молдові. А от тепер протягом півтора місяця ми обговорювали Молдову вже тричі. Отож ви розумієте, що інтенсивність і надзвичайна зацікавленість значно зросли після грузинських подій. І я ставлюся до Молдови з великим оптимізмом і ентузіазмом. Країна, звичайно, має виконати домашнє завдання. Але зацікавленість і геополітичне розуміння того, що відбувається і наскільки важлива ця невелика країна, дуже великі в Брюсселі.

– Що має зробити уряд Молдови, щоб здійснити економічні реформи?

– Просто здійснити їх. І здійснити так, як це зробили естонці. А це значить без того, щоб говорити: «так, ми можемо зробити їх, ми маємо зробити їх, але…» – так от, просто відкиньте слово «але» і починайте. Я бачу, що західні банки вже власне прийшли до Молдови, а це дуже добрий сигнал. Якщо іноземні банки приходять до держави, це означає, що там є тверде підґрунтя для інвестицій. Отож це значить, що інвестиційний клімат поліпшується.

– Молдова є другим за обсягом отримувачем коштів ЄС за Європейською політикою сусідства. Чи вважаєте ви, що гроші ЄС поліпшили життя в Молдові?

– Я цілком певна, що так. Та я вважаю, що запропоновані гроші не були використані повністю. Через адміністративні труднощі все ще є багато коштів, які не були використані. Отож я вважаю, що всі міністерства мають зреагувати швидко і знайти всі можливості, щоб підготувати добрі проекти і отримати на них наявні кошти. Бо ж Молдова нині має ту щасливу ситуацію, що кошти для неї є. Так що я б запропонувала молдованам узяти якомога більше цих коштів. А якщо не знаєте, як їх використати, – запитайте інших, запитайте нових членів ЄС, які вступили в 2004 році, і вони, особливо країни Балтії, і вони радо допоможуть Молдові.

(Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG