Доступність посилання

ТОП новини

Маріанне Піффаретті зі Швейцарії допомагає громаді Сумської області


Вантаж з гуманітарною допомогою прибув до Сумщини
Вантаж з гуманітарною допомогою прибув до Сумщини
Світлана Єременко

Київ – Поки євроінтеграція гальмується на рівні високопосадовців, прості громадяни Швейцарії та України налагоджують місточки між містами та країнами. Пані Маріанне Піффаретті потрапила в Україну три роки тому і закохалась в її людей, природу, історію. Без будь-якого спонукання вона вирішила допомагати сумчанам. Упродовж чотирьох років гуманітарну допомогу, організовану Маріанне, отримали 15 лікарень, 2 школи, пожежна частина та міліція Сумської області.


Маріанне Піффаретті вперше потрапила до українського міста Суми на запрошення знайомої Олени, з якою вона зустрілась у Швейцарії. З першого ж приїзду пані Маріанне була зачарована Україною. Її цікавили всі сторони життя українців. Дуже сподобалась природа, тому що схожа на рідну швейцарську. Вона цікавилась історією України, знайомилася з людьми.

Голова Фонду «Україна –світ» Олександр Капітоненко, побачивши інтерес Маріанне Піффаретті до історії, запропонував їй відвідати село Піски, Буринського району, де під час Голодомору 1932-33 років померло 1200 жителів. Нині в селі будують меморіальний комплекс «Жертвам Голодомору».

«Пані Піффаретті була настільки вражена почутим і побаченим, що пообіцяла зробити все для того, щоб у Швейцарії дізнались про трагедію України», – зазначає Олександр Капітоненко.

Жінка з великою душею

Першу гуманітарну допомогу, яку організувала Маріанне Піффаретті у 2004 році, отримала пожежна частина. Це були каски, захисні маски, вогнегасники, автомобілі, пожежні драбини. Вони виявилися дуже корисними сумським пожежникам.

Наступного разу пані Маріанне приїхала з цілою делегацією. 28 швейцарців відвідали урочистості, присвячені 350-річчю міста Суми на запрошення міської влади. Це були люди, які хотіли побачити чудову країну, про яку розповіла Маріанне, познайомитись з її мешканцями.

Під час одного з чергових приїздів Маріанне потрапила у лікарню, де вона й дізналася скільки невирішених проблем в українській медицині. Чергового гуманітарного вантажу довелося чекати недовго.

15 лікарень Сумської області отримали багатофункціональні ліжка, обладнання для операційних, перев’язувальний матеріал, гіпс, одноразову постіль. Виявилось, що у Швейцарії якраз відбулось скорочення військових шпиталів. Їх обладнання і відправили до України, завдяки Піффаретті. Дві школи області отримали сучасні парти та стільці, а міліція – патрульні автомобілі. А доставили весь цей скарб самі швейцарці, жителі міста Волена – земляки Маріанне.

Головний лікар Буринської районної лікарні Зоя Сидорук дуже вдячна пані Маріанне: «Це людина великої душі, яка розуміє чужий біль. Ми отримали гуманітарну допомогу майже на 1,5 мільйона: функціональні ліжка, які полегшують догляд за хворими, багато перев’язувальних матеріалів. Все використовується, і все дуже потрібне», – наголошує Зоя Сидорук.

«Я люблю людей в Україні»

За чотири роки Маріанне Піффаретті, яка свого часу була мером міста Волен, організувала 5 гуманітарних вантажів до України на суму майже 600 тисяч євро. Її не зупиняють ні бюрократична тяганина з оформленням документів, ні юридичні проблеми, які виникають в Україні. «Я маю терпіння», – сміється вона.

На запитання, що спонукає її допомагати українцям, пані Піффаретті відповіла: «Моя допомога є виявом дружби, любові і взаєморозуміння між людьми. Це мій невеликий внесок у налагодження стосунків між Україною та Швейцарією. Україна стала частиною мого життя. Я люблю людей в Україні». Наразі Маріанне Піффаретті готує черговий вантаж до України.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG