Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила антикризовий закон, внесений Президентом


За ухвалення в цілому законопроекту «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи й про внесення змін до деяких законодавчих актів» проголосували в п’ятницю увечері 243 депутати при мінімально необхідних 226.

Зокрема, від БЮТ проголосували 154 депутати, від НУНС – 69, від Блоку Литвина – 20. Партія регіонів та Компартія жодного голосу на підтримку закону не дали.

Ухвалений законопроект передбачає створення в державному бюджеті стабілізаційного фонду за рахунок надпланових надходжень від приватизації держмайна в 2008 році й надходжень від приватизації в повному обсязі в 2009 році, а також за рахунок цільового розміщення державних цінних паперів, для підтримки банків і бізнесу.

Кошти стабілізаційного фонду використовуються у встановленому Кабміном порядку при узгодженні з комітетами Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності й з питань бюджету.

Кошти фонду передбачено спрямовувати на надання кредитів для погашення, рефінансування кредитів, отриманих банками й підприємствами в іноземних кредиторів до 15 вересня, на кредитування або спільне фінансування інфраструктурних, інвестиційних і інноваційних проектів загальнодержавного значення на строк до 10 років, на здешевлення кредитування проектів, що впливають на підвищення зайнятості населення.

Кошти стабілізаційного фонду також передбачено виділяти на надання кредитів на завершення будівництва житла, що здійснюється із залученням іпотечних кредитів зі спільним фінансуванням банків і забудовників, на розвиток внутрішнього попиту на призначені для експорту товари, попит на який у світі погіршився, на надання фінансової допомоги банкам, поповнення статутних капіталів державних банків і Державної іпотечної установи.

Законопроект також передбачає: гарантування вкладів за рахунок 25% прибутку Національного банку; відшкодування Фондом гарантування вкладів до 150 тисяч гривень вкладникам ліквідованих банків; заборону на період до 2011 року банкам, котрі порушують нормативні вимоги НБУ, розподіляти прибуток і виплачувати дивіденди.

Крім того, Верховна Рада дозволила уряду надавати в 2008 році державні гарантії за кредитами міжнародних фінансових організацій на суму до 10 мільярдів гривень.

Законопроект, крім того, дозволяє аграріям акумулювати кошти податку на додану вартість для своїх потреб.

Крім того, парламент доручив Кабінету Міністрів розробити бездефіцитний державний бюджет на 2009 рік з обмеженням на державні запозичення на зовнішньому ринку.

Верховна Рада встановила, що зміни до законодавства, ухвалені для подолання кризи, діють не довше, ніж до 1 січня 2011 року.

********
Верховна Рада не включила фінансування виборів до антикризових заходів

Парламент відмовився включити до законопроекту про першочергові антикризові заходи норму про фінансування позачергових парламентських виборів.

За включення відповідної поправки до тексту законопроекту при розгляді його в другому читанні проголосували 189 депутатів при необхідних 226.

Цією поправкою пропонувалося передбачити в державному бюджеті на 2008 рік 417,5 мільйнів гривень на проведення виборів.

Автор поправки – депутат Ради від фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Ксенія Ляпіна.

Крім того, її поправка передбачала виділення з бюджету майже 45 мільйонів гривень на формування й первинне уточнення державного реєстру виборців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG