Доступність посилання

ТОП новини

Скасування виборів не було умовою надання кредиту Україні – представник МВФ


Міжнародний валютний фонд не висував умовою отримання кредиту скасування дострокових парламентських виборів в Україні, заявив в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» постійний представник МВФ в Україні Балаж Горват.

Він нагадав, що МВФ є технічною інституцією, яка зосереджує свою діяльність здебільшого на питаннях макроекономічної і фінансової стабільності.

«Хоча ми бачимо, яку важливу роль грають політичні процеси в розвитку економіки, ми не можемо висувати і не висуваємо вимог, які ставляться в залежність від розвитку політичних процесів, наприклад, проводити дострокові вибори чи ні», – зазначив Балаж Горват.

«Такі питання мають вирішувати політичні партії і, врешті-решт, український народ», – наголосив він.

Серед зобов’язань, які повинні бути прийняті на себе Україною для одержання кредиту МВФ, Горват назвав введення гнучкого обмінного курсу, зважену фіскальну й монетарну політику, рішення проблем банків і їх рекапіталізацію, введення адресних заходів підтримки в системі соціального забезпечення замість надмірного нарощування всіх соціальних виплат, встановлення Україною ринкового рівня цін на газ власного видобутку.

Кредитні кошти МВФ може надати Україні на умовах stand-by траншами, у міру здійснення програми.

«Більшість ресурсів МВФ використовувалося в рамках угод stand-by. Тривалість цих угод звичайно становить 12–24 місяці, а повернення коштів, як правило, можна чекати протягом від 2 років і 3 місяців до 4 років», – сказав Балаж Горват.

Рішення про виділення кредиту ухвалює рада директорів МВФ.

26 жовтня МВФ заявив про готовність надати Україні кредит на 16 з половиною мільярдів американських доларів для подолання проблем в економіці.

Кошти можуть бути надані у формі так званого попереджувального stand-by, коли вони можуть бути затребувані позичальником у міру необхідності.
XS
SM
MD
LG