Доступність посилання

ТОП новини

Київ закликає Москву не нагнітати напруженість щодо російського телемовлення


Міністерство закордонних справ України закликає Росію не нагнітати напруженість навколо припинення ретрансляції кількох російських телевізійних каналів і неадаптованих програм.

«Незважаючи на кількаразові роз’яснення причин припинення трансляції на території України декількох іноземних телеканалів, які не адаптовані до українського законодавства, МЗС Російської Федерації продовжує штучно нагнітати напругу навколо цього питання», – мовиться в повідомленні МЗС України.

«При цьому свідомо перекручуються факти і дезінформується громадськість. Абсолютно легітимні і загальноприйняті в усьому цивілізованому світі вимоги української влади привести мовлення телеканалів у відповідність з нормами національного законодавства підміняються політичними спекуляціями», – наголошує МЗС України.

У повідомленні також зазначено, що підміна конструктивного діалогу з практичних питань адаптації російських телеканалів політичними заявами тільки гальмує вирішення проблеми.

«А сподівання, що з українського народу зроблять «російськомовне населення», є безнадійними», – резюмували в МЗС України.

Серед порушень, які необхідно усунути російським телеканалам, МЗС назвав урегулювання реклами тютюнових і алкогольних виробів, порушення авторських прав, трансляцію сюжетів, які йдуть всупереч нормам Закону України «Про суспільну мораль».

Напередодні в низці ЗМІ з’явилася заява міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що Росія буде відстоювати права російських телеканалів на мовлення на території України «відповідно до загальноприйнятої практики». Він також висловив переконання, що цю проблему можна врегулювати, якщо в ній немає політичного підґрунтя.

Раніше Росія закликала Україну втриматися від практики «виключення російських телеканалів з інформаційного простору України».

Національна рада з теле- і радіомовлення України пояснює запровадження положення про порядок ліцензування мовлення й ретрансляції телепрограм і передач в Україні, відповідно до якого більшість програм вимагає адаптації до українського законодавства, захистом прав споживачів.
XS
SM
MD
LG