Доступність посилання

ТОП новини

Великі підприємства Дніпропетровщини обмежують виробництво


З листопада на заводах гірничо-металургійної галузі Дніпропетровщини почали впроваджувати 3-денний робочий тиждень і розпускати робітників у вимушені відпустки зі збереженням частини заробітної плати.

Масових звільнень працівників великих підприємств не зафіксовано, однак в обласному об’єднанні профспілок прогнозують: власники почнуть позбавлятися «зайвих» працівників вже найближчим часом, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Наразі лідери профспілок металургів та гірників погрожують господарям промислових підприємств масовими акціями громадянської непокори, страйк можуть розпочати вже наприкінці цього тижня.

За словами лідера комітету профспілок металургів та гірників Володимира Козаченка, найбільше працівників галузі обурюють «антикризові дії» менеджменту більшості металургійних підприємств, які передбачають збереження рентабельності виробництва за рахунок скорочення оплати праці.

На переконання Володимира Козаченка, цього року власники металургійних заводів мали можливість створити спеціальні резервні фонди на випадок кризи, адже у першому півріччі попит на метал на світових ринках був стабільно високим і прибутки підприємств зростали.

За прогнозами, найсуттєвіше від економічної кризи можуть постраждати ті міста регіону, де гірничі та металургійні підприємства є провідними: Кривій Ріг, Нікополь, Марганець, Новомосковськ, Вільногірськ.

Так, за останні півтора місяці у Дніпродзержинську кількість офіційно зареєстрованих безробітних вже зросла майже на чверть – до 2,2 тисячі. Водночас, як повідомили в міському центрі зайнятості, на промислових підприємствах різко скоротилася кількість вакансій: за ті ж півтора місяці підприємства відкликали близько 600 пропозицій про роботу.
XS
SM
MD
LG