Доступність посилання

ТОП новини

Російські опозиціонери застерігають українців від російського порядку


Рига – Щорічні парламентські вибори, публічні чвари між головними політиками і взаємні звинувачення, що на думку багатьох оглядачів, виходять поза межі пристойності. Така політична дійсність в Україні може виглядати хаосом у порівнянні зі стабільною та передбачуваною Росією. Та російський порядок лише на перший погляд може здаватися кращим, попереджають російські опозиціонери і пояснюють, що він є небезпечним для суспільства і країни.

Андрій Ілларіонов
Колишній економічний радник президента Володимира Путіна, а тепер один із його найгостріших критиків, Андрій Ілларіонов вважає, що те, що відбувається в українській владі та реакція на це суспільства, є складним, але необхідним процесом.

«Україна проходить дуже складний, дуже болючий, але абсолютно необхідний період звикання до демократичних методів існування суспільства. Тут ідеться не тільки про владу, а про все суспільство. Бо демократичне суспільство не може існувати без конкуренції різних ідей, котрі мають пройти перевірку на підтримку в суспільстві. Іншого способу перевірити це, крім виборів, у демократичному суспільстві не існує», – зазначає Андрій Ілларіонов.

Альтернативою до такого способу з’ясування, хто правий, на думку Ілларіонова, є зброя: «Достатньо поглянути на сусідню країну. Подивіться, скільки людей загинуло зараз під час грузинської війни, в Беслані, в Норд-Ості, під руїнами житлових будинків у Москві в 1999 році, тих тисяч людей, які загинули під час чеченської кампанії. Навіть у тих місцях, де немає війни, рівень насильства, рівень убивств на тисячу населення зараз є набагато вищим, ніж він був 10 років тому».

Кремль купує любов за гроші

Борис Нємцов
Інший російський опозиціонер, якого також не можна ані почути, ані побачити в офіційному російському теле- і радіоефірі, Борис Нємцов говорить, що ключовою характеристикою нинішнього російського режиму є монополія. Кремль контролює медіа та енергоносії, ціни на які зростали упродовж багатьох років. І це дозволило владі укласти свого роду контракт із суспільством.

«Популярність влади базується на угоді із суспільством, яка звучить так: я тобі платитиму гроші за те, що ти забудеш про свої права. Люди перестали розуміти, що таке демократія, бо вони пішли на цей контракт. Путін піднімав зарплати на 10% на рік протягом 10 років. А за це він казав забути про вибори, про конкуренцію, про будь-яку критику. Але з падінням цін на енергоносії цей контракт закінчується», – вважає колишній російський прем'єр-міністр.

І тут, на думку Бориса Нємцова, відкривається проблема єдності країни, бо подібну угоду керівництво Кремля уклало не лише з народом, але і з суб’єктами федерації.

«Є невидимий контракт між Путіним, і, скажімо, Кадировим, президентом Чечні: я тобі даю гроші, а ти мені за це обіцяєш вірність. Але коли і цей контракт не зможе оплачуватися Кремлем, тоді відразу лідери сепаратистських регіонів Росії запитають: а чим ми гірші від Південної Осетії та Абхазії? Ви визнали їхню незалежність, чому не визнати нашу?», – зауважив Борис Нємцов.

На думку обох відомих російських опозиціонерів, найближчий час буде дуже показовим для Росії, якій доведеться піти шляхом демократії, якщо вона хоче зберегти себе як країну.

(Рига – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG