Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама – новий президент США


Американські ЗМІ повідомили, що кандидат від Демократичної партії набрав близько 350 голосів у Колегії виборщиків, які представляють усі штати США та федеральний столичний округ Колумбія. Для перемоги необхідно заручитися підтримкою щонайменше 270 виборщиків.

Барак Обама, після складення присяги 20 січня 2009 року, стане першим темношкірим президентом США за всю історію країни. Він буде 44 президентом США.

Суперник Обами, сенатор Джон МакКейн, кандидат від Республіканської партії, за попередніми даними близько 160 голосів виборщиків.

Сенатор Джон МакКейн уже зателефонував Баракові Обамі і привітав його з перемогою. «Американський народ сказав своє слово», – заявив МакКейн.

Джон МакКейн закликав своїх прихильників привітати новообраного президента країни.
Маніфестація тріумфуючих прихильників Барака Обами, Чикаго, штат Іллінойс, 4-5 листопада 2008 р.


Крім президента американці у вівторок обирали усіх 435 членів Палати представників Конгресу, а також 35 зі 100 сенаторів.

Згідно з повідомленнями, Демократична партія США зміцнює свої позиції в Конгресі.

За попередніми даними, на вчорашніх виборах демократи, які і так мали більшість в обох палатах Конгресу, тепер контролюватимуть 56 зі 100 місць у Сенаті та 251 з 435 місць у Палаті представників.

Тепер, коли Барак Обама переміг на виборах президента США, демократи контролюватимуть як законодавчу, так і виконавчу гілку влади в Сполучених Штатах.

Згідно з повідомленнями американських засобів масової інформації, явка виборців у голосуванні була дуже висока.

Барак Обама обіцяє бути президентом усіх американців

У виступі у Ґрант-парку Чикаго, де зібралися понад 100 тисяч його прихильників, сенатор Барак Обама перш за все віддав належне своєму суперникові, республіканцеві — сенатору Джону МакКейну.

«Сенатор Джон МакКейн боровся довго і завзято в цій кампанії. Але він боровся навіть довше і завзятіше за країну, яку він любить. Заради Америки він витерпів жертву, яку більшість із нас навіть не може собі уявити. Ми є кращими завдяки служінню цього хороброго та самовідданого лідера. Я його вітаю, я вітаю губернатора Пейлін за те, чого вони досягли, і я працюватиму з ними, щоб відновити обітницю цієї нації в наступних місяцях», – заявив новообраний президент.

Говорячи про проблеми і виклики, які лежать перед США та перед новообраним президентом, Барак Обама згадав війни в Іраку та Афганістані, економічну кризу, безробіття, енергетику та багато іншого.

«Дорога попереду буде довгою. Наше сходження буде стрімким. Ми не дійдемо за один рік чи за одну каденцію, але Америко, я ніколи не мав такої надії, як сьогодні, що ми таки дійдемо. Я вам обіцяю, ми свого досягнемо», – заявив Барак Обама.


За словами Барака Обами, щоб змінити Америку, необхідна допомога усіх її громадян: «Перед нами будуть труднощі та невдалі початки. Є багато людей, які не погодяться з кожним рішенням, яке я ухвалю як президент, і ми знаємо, що уряд не може розв’язати кожну проблему. Але я завжди буду чесним з вами щодо викликів, які нас зустрінуть. Я буду прислуховуватись до вас, зокрема, коли ми не погоджуємося. Але понад усе, я закликаю вас приєднатися до цієї великою роботи перебудови цієї нації».

Звертаючись до тих виборців, які віддали свій голос за республіканця Джона МакКейна, Обама запевнив їх, що він має намір бути президентом усієї Америки: «Американці, котрих підтримку я ще маю здобути, я не виграв ваш голос сьогодні, але я чую ваші голоси. Я потребую вашої допомоги. Я буду і вашим президентом».

Завершуючи свій виступ, Барак Обама вкотре продемонстрував свою велику ораторську здібність і запевнив весь світ, що сила Америки перш за все постає з її демократичних ідеалів: «Тим, хто хоче руйнувати світ, — ми вас переможемо. Тим, хто прагне миру і безпеки, — ми вас підтримуємо. І всім тим, хто думав, що американський маяк вже не світить так ясно, сьогодні ми вкотре засвідчили, що справжня сила нашої нації не виринає з могутності нашої зброї, з розмірів нашого багатства, а з міцності наших ідеалів: демократії, свободи, можливості та непохитної надії».

Добрі відносини між США та Україною збережуться

Перший посол України у США, народний депутат Олег Білорус в ефірі Радіо Свобода сьогодні заявив: «Я хотів би поздоровити американських громадян, що вони взяли таке історичне рішення. Демократ переміг, перемогла американська демократія, перемогли американські громадяни і вперше в історії США чорношкірий громадянин США сенатор Обама очолить цю велику країну».

За словами Олега Білоруса, для України вибір громадян США означає, що відносини демократичного партнерства, відносини стратегічного партнерства України зі Сполученими Штатами можуть набути нового етапу розвитку.

«Я сподіваюсь, що і в галузі економіки, науки і техніки і особливо в галузі колективної безпеки наші дві країни будуть співпрацювати більш активно. Україна особливо потребує на цьому етапі того, щоб стати членом колективної безпеки, щоб реінтегруватись в євроатлантичні системи і структури», — сказав в ефірі Радіо Свобода голова парламентського комітету в закордонних справах, колишній посол України у США Олег Білорус.

За словами Білоруса, новообраний президент США Барак Обама, «може внести величезний вклад у вирішення цієї доленосної проблеми для України».

Торкаючись питання українсько-американських стосунків після приходу у Білий Дім нового президента Барака Обами та його команди, Посол США в Україні Вільям Тейлор відзначив: «Під час виборчої кампанії обидва кандидати на президентську посаду продемонстрували зацікавленість у збереженні добрих відносин з Україною. Я знаю кількох радників Обами, які вочевидь увійдуть до його адміністрації – вони з великим ентузіазмом ставляться до розвитку відносин між США та Україною. Ці люди або працювали «в українському напрямку», або ж відвідували Україну і знають її потенціал».

Що ж до перспективи отримання Україною ПДЧ у НАТО, Вільям Тейлор сказав: «Рішення щодо ПДЧ – це рішення, яке має ухвалювати Україна. За умов стабілізації політичної ситуації Україна має шанс отримати ПДЧ, ймовірно, наступного року».
XS
SM
MD
LG