Доступність посилання

ТОП новини

МакКейн і Обама по-різному дивляться на економічні проблеми США


Прага – В останні дні до голосування з виборів президента США обидва кандидати на право правити в Білому Домі багато наобіцяли щодо покращення справ в американській економіці. Вони не стомлювалися висміювати тут один одного і апелювали до народу, прагнучи привабити більше виборців на свій бік саме економічною ерудицією. Барак Обама і Джон МакКейн використовували для цього навіть комедійні шоу-програми американського телебачення.

Сенатор від Арізони Джон МакКейн, кандидат на президента від Республіканської партії, переслідує свого суперника-демократа Барака Обаму в перебігу всіх передвиборних мітингів. МакКейн заявив, що він ніколи не здавався в минулому і не відступить тепер. Республіканський кандидат був пілотом-винищувачем під час війни у В’єтнамі, провів 5 років у полоні поблизу Ханоя, де його жорстоко допитували.

МакКейн заявив натовпу своїх прихильників у Сарасоті, штат Флорида, що він ніколи не залишить свою країну у складний час випробовувань. МакКейн переконував американців, що Обама може гарно говорити про підняття податків, включно з податками на інвестиції але це, наголосив республіканський кандидат, зашкодить тому, щоб вдихнути нове життя в економіку Америки.

«Обама сказав навіть, що нижчі податки на інвестиції сприяють нашій економіці, що він схвалює підвищення податків, мовляв, «за ради справедливості». Але хіба справедливо губити основи економіки? Ми всі лише постраждаємо від цього. Ось у цьому й проблема щодо ставлення Обами до економіки. Він більше цікавиться управлінням багатством, аніж його створенням», – зазначив Джон МакКейн.

А кандидат у віце-президенти від республіканців Сара Пейлін порівняла підходи Обами до економіки з практикою соціалізму, коли кандидат від демократів, наприклад, візьме тяжко зароблені трудівниками Америки кошти і перерозподілить їх.

Обама знову порівняв МакКейна із Бушем

Сам же Барак Обама обвинуватив МакКейна у тому, що той більше критикує економічні підходи свого опонента і боїться вести мову про свої економічні погляди, щоб не понизити свій рейтинг. Обама зауважив, що він нормально сприймає критику свого опонента і не бачить різниці в економічних поглядах МакКейна та діях нинішнього президента-республіканця Джорджа Буша.

«МакКейн витратив всі останні тижні, критикуючи мене в усьому. Це ж те саме, у що вони грають у Вашингтоні. Якщо ви не маєте, що запропонувати, щоб продовжувати, то ви лякаєте людей вашим опонентом, щоб його боялися. Ви перетворюєте великі вибори в дрібниці».

Хоча кандидати на президента США звикли до великих натовпів, площ і стадіонів, Обама в останні дні вибрав неординарне місце для критики свого опонента – нічне комедійне телешоу, де він жартівливо зауважив, що МакКейн і Пейлін, мабуть, віднайшли у нього «соціалістичний підхід» до економіки у той час, коли він у дитинстві розподіляв іграшки серед його друзів. Загалом, Обама не раз добре відгукувався про МакКейна, називаючи його навіть «справжнім героєм-воїном» та «гордістю Америки».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG