Доступність посилання

ТОП новини

Представники ООН стурбовані тортурами в українських тюрмах


Робоча група з безпідставних затримань Ради Організації Об'єднаних Націй з прав людини стурбована застосуванням тортур до ув'язнених в Україні.

Про це повідомив заступник голови цієї робочої групи Малік Ель Гаджі Соу.

У матеріалах про результати діяльності цієї групи в Україні йдеться, що жорстоке поводження з в’язнями тут поширений засіб, щоб отримати зізнання в скоєнні злочину на стадії початкового арешту й затримання.

На думку представників робочої групи, будь-яке застосування катувань до ув'язнених заборонене нормами міжнародного права й українським законодавством має вести до звільнення порушника з посади й притягнення його до кримінальної відповідальності.

Голова робочої групи зазначив, що при утриманні осіб у місцях позбавлення волі в Україні допускається і чимало інших порушень.

Зокрема, часто затриманим не дають змоги скористатися допомогою адвоката, а також порушуються терміни їх утримання в СІЗО.

Робоча група перебувала в Україні з 22 жовтня.

У ході візиту група мала доступ в усі місця позбавлення волі: в'язниці, місця досудового утримання, місця утримання емігрантів, слідчі ізолятори й ізолятори тимчасового затримання, місця утримання неповнолітніх і психічно хворих.

Члени групи провели близько 140 інтерв'ю, зокрема, з людьми, яких підозрюють у скоєнні злочину.

Робочу групу з безпідставних затримань Ради ООН з прав людини заснували в 1991 році для розслідування випадків несправедливого позбавлення волі.

XS
SM
MD
LG