Доступність посилання

ТОП новини

Обама – це добре для України


Сенатори Ричард Луґар та Барак Обама у Києві 29 серпня 2005 р
Сенатори Ричард Луґар та Барак Обама у Києві 29 серпня 2005 р

Київ – Український політикум блискавично відреагував на перемогу кандидата від демократів Барака Обами на виборах президента США. Офіційні привітання висловили Президент України Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та парламентські політичні сили, за винятком комуністів. Які ж висновки із перебігу та результатів президентської виборчої кампанії у США роблять для себе основні гравці українського політичного поля?

Поганий той політик, який не хоче бути президентом, чи не ставить перед своєю політичною силою завдання потрапити до парламенту. Поганий той політик, який не вчиться на власних помилках, і що значно краще – на помилках та успіхах інших. Виборча кампанія у США – відкритий урок для усіх політиків світу, визнають вони це чи ні.

БЮТ вважає, що успіх Обами у його відкритості

Іван Кириленко, голова парламентської фракції БЮТ заявив: «Переміг демократ – це дуже знаково. Це знак того, що демократія у світі й далі буде перемагати. Перемогла відносно молода людина, яка ще перебуває у процесі становлення, як політик.

У свої 47 років Барак Обама є блискучим організатором і оратором, який володіє велетенською аудиторією. Він прекрасно розбирається в питаннях економіки і зовнішньої політики. І дуже приємно, що у його промовах часто згадувалася Україна. Виборча кампанія Обами – це приклад публічності, спілкування з людьми відбувалося переважно на площах. А це означає, що і ми на вірному шляху.

Юлія Тимошенко збирала багатотисячні аудиторії у містах України. І у наступних виборчих кампаніях ми в обов'язковому порядку будемо іти до людей. Треба ж довести, що ти кращий, а не хтось гірший. Сполучені Штати Америки, які перебувають на вістрі демократичних процесів, ще раз продемонстрували – не «чорний піар» сьогодні людям потрібний».

Партія регіонів сподівається на стратегічне партнерство між Україною й США

Віктор Янукович привітав Барака Обаму із перемогою на виборах, побажав успіхів у нових здійсненнях на користь «дружнього американського народу».

Заступник голови фракції Партії регіонів у парламенті Ганна Герман зазначила: «Перебуваючи у США і спостерігаючи за виборчою кампанією, я надіслала своїм колегам смс «Україні потрібний Барак Обама». Обама – це знак того, що справедливість існує. І я думаю, що це для України добрий знак. Обама виглядає людиною дуже відкритою, щирою і, сподіваюся, порозуміння між нашими державами буде ще глибше. Я бачу велику перспективу у поліпшенні україно-американських відносин.

Перемога Обами лише підтверджує наші переконання, що у виборчій кампанії треба поводити себе чесно і відверто. Мені здається, що у світі взагалі настав час, коли чесність і відкритість перемагає».

«Наша Україна» вірить у підтримку Обамою євроатлантичних прагнень України

Лідер «Нашої України В’ячеслав Кириленко назвав перемогу Барака Обами «історичною» і висловив сподівання на початок « якісно нових українсько-американських відносин».Це перекликається із офіційним вітанням Президента України, почесного голови партії «Народний Союз «Наша Україна», Віктора Ющенка. Президент України впевнений, що «стратегічне партнерство між Україною та Сполученими Штатами і надалі відіграватиме помітну роль у забезпеченні миру та стабільності у світі».

А от член парламентської фракції НУНС, голова Народної партії України Юрій Костенко, вважає, що незалежно від того, хто переміг, президент США муситиме діяти у вже сформованих обставинах: «Обама, як і МакКейн, обов’язково змушені будуть вирішувати проблему і українсько-російських стосунків, і грузинсько-російських. Попри те, що Обама мав дещо м’якшу позицію щодо Росії.

Для себе я зробив висновок, що сьогоднішня політика має давати відповіді на запитання, які безпосередньо турбують громадянина, це робоче місце і соціальні стандарти. Бо до цього часу у світі домінувала зовсім інша економічна політика – політика заохочення до споживання. Криза показує, що ця політика себе вичерпала. Тому на Обамі лежить велика відповідальність – виправдати довіру і подолати кризу».

Блок Литвина: перемога Обами засвідчила потребу у змінах

Народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський зазначив: «Той факт, що на ці вибори прийшло набагато більше американців, ніж зазвичай, прийшло набагато більше молоді – засвідчує, що в суспільстві визрів попит на зміни і американці проявили своє бажання змінити владу. Значною мірою, на мою думку, це викликано тим, що вони асоціюють сучасні проблеми зі владою Буша і, безумовно, з Обамою асоціюють зміни цієї ситуації.

Також Україні є чому повчитися у ставленні кандидатів один до одного. Перш за все, це шанобливе ставлення того кандидата, який програв, до того, хто виграв. І, по-друге, це дуже швидке привітання ще чинного президента Буша до Барака Обами зі здобутою перемогою. Очевидно, що рівень культури політичної еліти набагато вищий, ніж рівень так званої політичної еліти в Україні».

КПУ «рекомендує» Обамі зосередитися на проблемах США

Комуністи ж зреагували на обрання у США нового президента у своєму стилі. Народний депутат, другий секретар ЦК КПУ Ігор Алексєєв висловив сподівання, що Обама менше втручатиметься у політику України. За його словами – в американців зараз багато проблем. «Я рекомендую, – сказав Алексєєв, – новообраному президенту займатися саме своїми проблемами».

Реакція українських політиків на обрання 44 президента США відповідає їхнім політичним планам. А от ставлення Барака Обами до України буде базуватися і на тому, що він знає про Україну безпосередньо. Адже Обама — перший з американських президентів, хто відвідував нашу країну до свого обрання.

У серпні 2005 року сенатори Барак Обама і Ричард Лугар були у Києві, а також відвідували один із військових об’єктів у Донецькій області.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG