Доступність посилання

ТОП новини

Європа і Обама – новий антикризовий тандем?


Брюссель – Президентство Барака Обами ознаменує припинення конфлікту цивілізацій та стане новим етапом стосунків між Європою та Сполученими Штатами. Таку думку висловлюють лідери Євросоюзу. Основні дійові особи європейських політичних кіл нині також зосереджені на очікуванні змін на краще. У першу чергу, активнішої участі Америки в спільному наступі на глобальні катаклізми на кшталт фінансової кризи чи кліматичних змін.

Вважається, що Барак Обама, котрий має велику популярність серед європейських лідерів, своєю перемогою перегорнув сторінку в стосунках між ЄС та США. Головна причина в тому, що новий американський президент уособлює зміну непопулярної політики Джорджа Буша. Війна проти тероризму та військові дії в Іраку розкололи стосунки між Європою та Америкою.
«Обама – це повернення Америки, яку ми любимо»
Особливо чітко це відобразилося в американсько-французьких відносинах. У 2003 році офіційний Париж різко засудив американську військову кампанію в Іраку. «Тепер сторінка суперечок та натягнутих стосунків перегорнута, – зазначив голова французького зовнішньополітичного відомства Бернар Кушнер. – Для Франції нинішній вибір США – це повернення такої Америки, яку ми любимо».
Говорячи про постать Обами, Бернар Кушнер зауважив: «Нам потрібен його динамізм та винахідливість. Ми потребуємо також його якостей борця, його наполегливості. А він, Барак Обама, має потребу в нас, у Європі. Стосунки стануть іншими, партнерськими.Сподіваюсь, тепер відносини, основані на ненависті, припиняться. Як і період тривалого мовчання».
«США ухвалюватиме менше односторонніх рішень»
Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу зазначив, що вибори у США відбулися саме в той у час, коли потрібно відновити зобов’язання і Європи, і Америки. Він запевнив Барака Обаму як у підтримці з боку Єврокомісії, так і в своїй власній підтримці у «процесі створення цих нових зобов’язань для відповідей на численні виклики сьогодення».
Тим часом координатор європейської дипломатії Хав’єр Солана назвав Євросоюз та США фундаментальним тандемом у налагодженні світової безпеки та боротьби проти різного роду криз.
Ганс-Ґерт Петтерінґ, голова Європейського парламенту, висловив сподівання, що перемога Обами нарешті призведе до того, що Америка буде ухвалювати менше односторонніх рішень.
«Світ 21-го століття такий складний, що жодна країна, хоч якою б важливою вона не була, не може владнати виклики самотужки. Нам потрібне партнерство, а це означає – відповідальність. Ми змушені розділяти відповідальність, наприклад, у боротьбі з кліматичними змінами. Тут нам потрібна дуже тісна співпраця зі США», – зазначив голова Європейського парламенту.
«Буш зіштовхнув Схід і Захід»
Для більшості європейських політиків перемога демократа Барака Обами означає зміну в зовнішній політиці Сполучених Штатів.
Євродепутат Бенуа Амон, що керує парламентською делегацією зі стосунків із США, зазначає: «Упродовж двох термінів президента Буша, зіткнення та протистояння двох цивілізацій – західної християнської та східної мусульманської – стали принципом американської зовнішньої політики. Аое тепер ця політика має змінитися, адже Обама оголосив про наміри поступового відкликання військ із Іраку. Це також змінить стосунки між США та Європою на більш продуктивні. Нарешті, це гарна новина для самих американців, бо саме вони й були основною жертвою політики Буша».
Тим часом, Європа не створює ілюзій, адже США за будь-якого президента відстоюватимуть свої інтереси. Тому європейські лідери вже підготували «дорожню карту» для спільної організації міжнародних стосунків по обидва боки Атлантики. Серед пріоритетів, визначених цього тижня у Марселі представниками 27 країн-членів ЄС, Афганістан, Близький Схід, Росія та багатосторонність.
(Брюссель – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG