Доступність посилання

ТОП новини

Кредити МВФ – рятівне коло чи фінансова кабала? Що таке МВФ?


Штаб-квартира Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні
Штаб-квартира Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні

Прага – Міжнародний валютний фонд – це міжнародна організація, до якої входять 185 країн світу. Вона була створена після Другої світової війни з метою підтримки міжнародної монетарної співпраці, стабільності обмінних курсів та надання тимчасової фінансової допомоги країнам, які потребують збалансувати платіжний баланс (різницю між оплатою імпорту та надходженням від експорту). Максимальна кредитна спроможність МВФ складає понад 200 мільярдів доларів. Свої гроші МВФ отримує від країн-членів, які вони вкладають до Фонду при вступі. Ïхні квоти відповідають розміру економіки, чим більша економіка, тим більша квота. Також МВФ може позичати гроші у найбільш потужних і стабільних країн.

Керівним органом Міжнародного валютного фонду є Рада директорів, до якої входить представник кожної країни-члена. Рада директорів зустрічається раз на рік. Щоденною роботою Фонду керує виконавча рада на чолі з виконавчим директором, якого призначають на 5-річний термін із можливістю продовження.

Кредити та експертна допомога МВФ

Основне завдання МВФ полягає у видачі кредитів, які допомагають країнам відбудувати міжнародні резерви, стабілізувати свої валюти, продовжувати оплачувати свій імпорт, відновити умови для міцного економічного зростання.

Фонд також надає експертну оцінку економіці країн-членів та регіональної і світової економіки, яку публікує двічі на рік. Фонд безкоштовно надає технічну допомогу країнам-членам у формі консультацій щодо фіскальної, монетарної та курсової політики.

Країни, які потрапили у фінансову скруту, можуть звернутися до МВФ за фінансовою допомогою для підтримки платіжного балансу. Для цього вони у співпраці з МВФ складають програму дій, і надання фінансової допомоги залежить від виконання цієї програми.

Країни з невисоким рівнем доходів можуть отримати пільгові кредити. Наприклад, кредит на подолання бідності та підтримку зростання видається на термін до 10 років із відсотковою ставкою 0,5% річних, а щопіврічні виплати по ньому починаються через 5 з половиною років.

На кінець травня Фонд видав кредитів на суму майже 20 мільярдів доларів 65 країнам, із них майже 6,5 мільярдів пільгових кредитів 57 країнам.

Хто і коли отримував кредити МВФ?

Першою в історії організації кредитами МВФ скористалася Франція у 1947 році. За нею того ж року позики взяли Нідерланди, Мексика та Велика Британія. Ця країна до нинішньої кризи була останньою західною державою, яка під час паливної кризи у 1976 році вичерпала валютні резерви і скористалася кредитом МВФ для підтримки банківської системи і курсу фунта стерлінгів.

1995 року кредит на суму 18 мільярдів доларів отримала Мексика. Під час фінансової азійської кризи 1997-98 років Фонд надав понад 36 мільярдів доларів Індонезії, Кореї та Таїланду.

Україна та решта країн колишнього Радянського Союзу стали членами МВФ у 1992 році.

МВФ і нинішня фінансова криза

Білорусь погодилася лібералізувати економічну політику у намаганні отримати від Фонду 2 мільярди доларів. Цей захід офіційні особи Білорусі називають «превентивним заходом».

Ісландія звернулася до фонду минулої п’ятниці по 2 мільярди доларів. МВФ заявив, що він підтримує економічну програму, але саму позику ще має схвалити Рада директорів. Ісландія вважає, що кредит МВФ лише на третину покриє її потреби у відновленні банківської системи, відновлення торгівлі та призупиненні економічного падіння.

Угорщина домовилася про отримання понад 25 мільярдів доларів від Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Це найбільший пакет допомоги, ухвалений досі. Угорщина отримає гроші на підтримку курсу форинта та фінансового ринку. Зі свого боку, країна зобов’язалася скоротити соціальні видатки та зарплати в громадському секторі.

Україна домовилася з Фондом про отримання доступу до 16,5 мільярдів доларів на 24 місяці. При цьому вона необов’язково мусить ними скористатися. За словами урядовців, кредит потрібен для підтримки валютних резервів, підірваних падінням курсу гривні, та банківського сектора, на який поширилася світова фінансова криза. Кредит має не лише практичне, але й психологічне значення, оскільки підтримує впевненість учасників ринку у тому, що країна і її фінансова система можуть виконати свої зобов’язання. В обмін за доступ до грошей Київ пообіцяв збалансувати бюджет та запровадити реформи, що мали б оздоровити банківську систему. Але ці реформи ще має схвалити парламент.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG