Доступність посилання

ТОП новини

Біржові індекси пішли нагору. Чи надовго?


Прага – Після різкого падіння, яке спостерігалося останнім часом, світові фінансові ринки 28 жовтня ожили. Біржові індекси в Північній Америці, Європі та Азії пішли нагору. Втім експерти радять бути обережними і попереджають, що пожвавлення необов’язково віддзеркалює оптимізм інвесторів на перспективу.

Біржові індекси в Японії, другій найбільшій економці світу, у вівторок піднялися на 6 відсотків. Це порівняно з попереднім днем, коли індекс ділової активності впав до найнижчої позначки за останні чверть століття. Прем’єр Японії Таро Асо каже, що не можна зволікати часу. «Якщо ми не будемо вживати негайних заходів, то фондовий ринок матиме суттєвий вплив на реальну економіку», – заявив японський лідер.

За повідомленнями з Токіо, японський прем’єр може відкласти проведення виборів на наступний рік, щоб зараз зосередитися на подоланні фінансової кризи. Тож у Токіо нині лунають ті самі аргументи, що й від прем’єра у Києві. Такі наміри також не подобаються опозиції, яка говорить, що складна економічна ситуація вимагає нового керівництва. Японський уряд має представити антикризовий пакет у четвер, тоді ж і очікують рішення щодо виборів.

У США падає рівень довіри споживачів

Крім Азії, підняли голови у вівторок і американський та європейські фондові ринки. Курс європейської валюти трохи зріс – за євро давали 1 долар 25 центів. Фінансові аналітики очікують, що ринки і далі будуть коливатися, чекаючи на економічні рішення влади.

Перші добрі новини з-за океану затьмарило повідомлення про рекордне падання індексу довіри американських споживачів. Американці бояться за свої робочі місця і не певні щодо перспектив бізнесу. За ще одним рейтингом, який оприлюднили нині, падають ціни на житло в найбільших американських містах – на 17 відсотків, порівняно з минулим роком.

У Сполучених Штатах тим часом розпочалося дводенне засідання Федеральної резервної системи – Центробанку країни. Оглядачі очікують нового скорочення процентних ставок, щоб спробувати вгамувати кредитну кризу й підживити економіку.

Над економічними рівняннями нині ламають голови й лідери Франції та Британії Ніколя Саркозі та Ґордон Браун, які нині ввечері зустрічаються у Парижі – втретє за цей місяць. Вони готуються до фінансової наради 20-ти найбільших економік світу, що відбудеться в середині листопада у Вашингтоні. На порядку денному реформа міжнародних фінансів.

За підрахунками Банку Англії, втрати від світової фінансової кризи можуть сягнути 2,8 трильйонів доларів. Хоча уряди вже спрямували чималі гроші на порятунок банків, що допомогло відновити довіру, ризики для фінансової системи залишаються, вважають британські банкіри. Вони закликають посилити контроль за банківськими операціями. А щоб «чорний день» не повторився, фінансові установи треба зобов’язати думати про нього заздалегідь, заощаджуючи наперед, вважає Банк Англії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG