Доступність посилання

ТОП новини

Глобальна криза продовжує наступати


Прага – Ймовірність глобального економічного спаду продовжує непокоїти світові ринки, на яких триває падіння курсу акцій. Спад відчули і європейські валюти, бо інвестори побоюються подальших скорочень відсоткових ставок. Українська валюта не стала винятком. Ïї курс сьогодні сягнув історично найнижчого рівня. Що роблять світові лідери для послаблення ударів світової кризи?

Європейські лідери закликають до більшої глобальної координації зусиль для відвернення глобального економічного спаду. З такими закликами виступили вже британський прем’єр Ґордон Браун, президент Франції Ніколя Саркозі, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, який сказав, що світ потребує «докорінних реформ» у фінансовій системі: «Ми потребуємо глобальної відповіді для реформування глобальної фінансової системи. Ми живемо в безпрецедентний час, ми потребуємо безпрецедентного рівня глобальної координації. Все дуже просто: або ми випливемо разом, або разом потонемо».

Білий Дім скликає двадцятку

За три тижні Білий дім планує скликати у Вашингтоні Групу 20-ти, що складається з найбільших економік заходу і включатиме найбільші економіки світу, що розвиваються: Аргентину, Бразилію, Китай, Індію, Південну Корею, Мексику, Росію, Саудівську Аравію та Туреччину.

Як повідомила речниця Білого дому Дана Періно, «лідери переглянуть поступ, який уже було зроблено для протидії фінансовій кризі, шукатимуть спільного розуміння причини кризи, щоб не допустити її повторення, та домовлятимуться про спільні принципи реформування регуляторного та інституційного режиму у світовому фінансовому секторі».

Ринки лихоманить, євро падає

А поки що світові фондові ринки продовжує лихоманити. Азійські ринки підхопили вірус падіння з Вол Стріту, і сьогодні головні індекси Японії, Китаю та Південної Кореї покотилися вниз. Панічний розпродаж у Сеулі призвів до того, що торги довелося зупинити після того, як корейський ринок втратив відразу 7%, що було найбільшим падінням за останні три роки.

Панічні настрої панують і в Європі. На валютному ринку трейдери, очікуючи ще більшого скорочення відсоткових ставок для приборкання кризи, почали позбавлятися європейської валюти. Євро сягнув найнижчого рівня за останні два роки до 1 долара 28 центів за євро.

Україну чекає «різке приземлення»

Не оминула криза і українську валюту, яка впала нижче відмітки 6 гривень до долар.

Аналітики кажуть, що прийшла розплата за інвестиційний бум, що, незважаючи на політичну нестабільність, панував у країні від часу Помаранчевої революції.

«Інвестори, внутрішні і закордонні, вкладали гроші в усе можливе – від сталеливарних заводів до квартир», розганяючи економіку до понад 7 з половиною відсотків, пише британський діловий щоденник «Файненшл Таймс».

Видання наводить думку західного аналітика, який попереджає, що українську економіку у короткій перспективі очікує різке приземлення.

Найбільше кризи бояться у металургійних районах на сході країни. Падіння світового попиту на їхню продукцію загрожує багатьом робітникам втратою роботи.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG