Доступність посилання

ТОП новини

Президент Франції оголосив війну безробіттю і спекулянтам


Президент Франції Ніколя Саркозі
Президент Франції Ніколя Саркозі

Брюссель – Економічна та фінансова криза швидкими темпами поповнює лави безробітних у кожній країні Європи. Щоб пом’якшити удар по французькому ринку праці, президент країни Ніколя Саркозі підготував для нього справжню реформу. Цей план був оприлюднений керівником Франції сьогодні. Профспілкові організації сприйняли пропозиції президента із застереженням. Адже тепер слід з’ясувати, кому насправді вигідна реформа французького ринку праці.

Після заохочення банкірів, керівників великих промислових підприємств та працівників правових організацій президент Ніколя Саркозі взявся за реформи ринку праці. Зміни, на його думку, потрібні особливо зараз, коли щодня оголошуються безробітними все більше громадян Франції.

Серед тих, хто потерпів від наслідків глобальної кризи, вже давно числяться такі гіганти, як компанії Adecco та La Redout, де істотно скорочені робочі місця. Звичайним явищем стають масові технічні (чи примусові) відпустки на автомобільних концернах Renault, Citroen чи Peugeot.

Тому сьогодні глава держави представив поетапну реформу ринку праці, для якої, на думку Саркозі, нині найкращий час.

Профпереорієнтація замість допомоги по безробіттю

Одними з кроків на зменшення безробіття у Франції є так звана система «допомоги праці» та «контракти професійної переорієнтації».

«Допомога праці» – це субсидії держави для підприємців, що мають на меті заохотити їх надавати роботу особливим категоріям безробітних. Ці гроші йдуть на виплату частини зарплати для працівників цих категорій.

Коли людина опиняється без роботи, то замість соціальної допомоги вона може підписати «контракт професійної переорієнтації». У цьому випадку вона отримує протягом року частину колишньої зарплати, за умови, що буде успішно навчатися на професійних курсах.

Проте представники французьких профспілок кажуть, що ці системи вже показали свої недоліки.

«Контракт професійної переорієнтації передбачає виплату 80 відсотків від колишньої зарплати протягом року. До того ж, здійснюється персональна допомога кожному працівнику у його перекваліфікації. Але проблема у тому, що наприкінці цього контракту, робочих місць все одно немає. Тому цей захід не рятує людей від скрути», – зазначає керівник профспілкової організації «Трудова сила» Жан-Клод Меллі.

«Вберегти підприємства від спекулянтів із-за кордону» – Саркозі

Іншим пунктом президентської програми реформ ринку праці є державні інвестиції, що сприятимуть розвитку підприємств та інфраструктури і створять нові робочі місця. З іншого боку, вважає Ніколя Саркозі, інвестиції вбережуть французький ринок від закордонних спекулянтів.

«За пригніченістю на біржах та тенденцією фінансового ринку до падіння, я не маю жодного наміру залишити спекулятивним фондам інших регіонів світу можливість скупити за півціни наші підприємства. Якщо їм вдається отримати прибутки, купуючи наші вітчизняні фірми, то я не бачу причини, щоб від цих прибутків відмовилася держава. Тобто, ви!», – заявив президент Франції, плануючи капіталізувати головні вітчизняні підприємства за рахунок держави.

«У будь-якому разі, – каже він, – через півроку, коли мине криза, я не хочу чути нарікань: чому ти, владо, не захистила ці підприємства», – зауважив Саркозі.

Основні напрямки, де планується провести суттєві зміни, це підвищення продуктивності та конкурентоспроможності французьких виробників. На думку Ніколя Саркозі, мобілізація всіх державних секторів на порятунок ринку праці має також сприяти заохоченню роботи за місцем проживання. Він також заявив, що необхідно терміново створити єдину державну систему пошуку праці та підвищити якість професійної освіти.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG