Доступність посилання

ТОП новини

Україна поміж новою Америкою та новою Росією


Григорій Перепелиця та Тарас Березовець у студії Радіо Свобода
Григорій Перепелиця та Тарас Березовець у студії Радіо Свобода

Гості Вечірньої Свободи: Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України та Тарас Березовець, директор піар-групи «Політтех»

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Нагадаю, днями президент РФ Дмитро Медведєв звернувся до Федеральних Зборів зі зверненням, яке міститься, якщо роздрукувати з його офіційного сайту, аж на 16 сторінках. Я його вивчав докладно.
Про Барака Обаму нам відомо і про нову Америку те, що Барам Обама нібито схильно ставиться до України і підтримуватиме її на шляху до отримання ПДЧ. Про що свідчить документ, який теж можна знайти у всесвітній мережі Інтернет.
Отже, ми маємо нову Америку. Якою буде політика щодо України, щодо ЄС і щодо Росії?
Григорій Перепелиця: Я б почав про стратегічне партнерство.
Наразі, коли закінчилася «холодна війна», і були дуже популярні гасла на початку 1990-их років, що європейська безпека тепер не передбачає лінії розподілу…
Роман Скрипін: Ну, про це ще Горбачов говорив.
Григорій Перепелиця: Так. І ми будемо жити в єдиній сфері безпеки від Атлантики до Владивостока. Потім це трошки скоротили: від Атлантики до Уралу. Але реалії виявилися принципово іншими.
Я думаю, що для Заходу була велика ілюзія, що замість СРСР утвориться така миролюбна держава, яка прийме західні демократичні цінності, і в Європі буде суцільна злагода.
Але виявилося зовсім по-іншому. І світ почав розвиватися в іншому напрямку.У цьому відношенні українська зовнішньополітична і безпекова стратегія була скалькульована з тієї старої ситуації. Для нас вона уже тепер стара ситуація, але то була та ситуація, в якій зароджувалася наша країна як незалежна держава…
Роман Скрипін: Ну, вона вже в минулому.
У нас тема сьогодні «Україна поміж новою Америкою і новою Росією».
Я запитую, яка політика нової Америки щодо України, щодо ЄС, щодо Росії? Нам треба знати, куди бігти, я перепрошую, чи стояти на місці, чи придумати собі зовсім іншу концепцію національного розвитку.
Григорій Перепелиця: Пане Романе, я до цього й підвожу.
Ми вважали, що у нас є два потужні стратегічні партнери, а це США і Росія, інтереси яких стратегічні збігаються з українськими інтересами. І це дуже важливо.
Григорій Перепелиця: Україна стоїть на заваді побудови великої Росії
Тепер виявляється, що це зовсім не так, що Україна стоїть на заваді побудови великої Росії, що США – це такий собі суцільний світовий ворог, який заважає побудові багатополярного світу. А модель багатополярного світу для Росії – це зона впливу, це розподіл сфер впливу в Європі, і пострадянський простір для Росії тепер є таким двором, де Росія може робити що завгодно. І це є виклик для України.
Роман Скрипін: Я не за Росію питав. Я питав за Америку.
Тарасе, можливо, Ви розкажете, якою є Америка, з Вашого погляду?
Тарас Березовець, Роман Скрипін та Григорій Перепелиця у студії Радіо Свобода
Тарас Березовець:
Попередня пара президентів США і Росії, відповідно Володимир Путін і Джордж Буш, починали з принципово різних стартових позицій своє президентство.
Володимир Путін мав, скажімо так, класичну пострадянську країну, в якій на той час ще існувала свобода слова, але дуже кепські справи були з економікою. Завдяки сприятливій світовій кон’юнктурі Володимир Путін після двох термінів залишив Дмитру Медведєву країну, яка насправді претендує не лише на роль регіонального лідера, а претендує на те, щоб стати справді одним із лідерів, які є центром тяжіння для деяких країн. Деяких країн.
Навпаки Джордж Буш залишає США для свого наступника Барака Обами в надзвичайно складній ситуації, в скрутній. І саме ця парадигма буде багато в чому визначати впливи відповідно Росії і США і стартові позиції Барака Обами і Медведєва.
Роман Скрипін: Давайте називати речі своїми іменами. Тобто, США буде начхати на Україну.

Тарас Березовець: Відповідно так. США будуть займатися більше власними справами. Їм буде дуже важко.
Роман Скрипін: Давайте називати речі своїми іменами. Тобто, США буде начхати на Україну.
Тарас Березовець: Відповідно так. США будуть займатися більше власними справами. Їм буде дуже важко.
Роман Скрипін: Пане Перепелиця, Ви поділяєте цю точку зору?
Григорій Перепелиця: Абсолютно не поділяю. Я поділяв би цю точку зору, якби США при Бараку Обамі стали другорядною чи третьорядною країною…
Тарас Березовець: Я про це не казав насправді.
Григорій Перепелиця: Але вони ніколи такою не стануть.
Роман Скрипін: Ніколи?
Григорій Перепелиця: Ніколи. Вони залишать за собою глобальний вплив.
Григорій Перепелиця: Як Джордж Буш, так би був МакКейн, так зараз Барак Обама – вони будуть проводити одну і ту ж саму зовнішню політику.
І тому як Джордж Буш, так би був МакКейн, так зараз Барак Обама – вони будуть проводити одну і ту ж саму зовнішню політику.
Тарас Березовець: Я цього не заперечую насправді. Я тільки казав про те, що ресурсне забезпечення у Барака Обами буде набагато більш обмежене, ніж це було за часів Буша навіть.
А це було видно по тому, як видихнулася американська політика. Подивіться: за всього наполягання і дуже активної насправді позиції Джорджа Буша Україна завдяки безперечно власним проблемам, але так само завдяки тому, що Америка не змогла знайти консенсусу з європейськими країнами, насамперед з Німеччиною і Францією, не змогла добитися прийняття України, принаймні, надання ПДЧ.
Григорій Перепелиця: Питання не в ресурсі.
Якщо говорити серйозно, то сьогодні США являють собою самий великий у світі ресурс, незалежно від того, хто керує цією країною. Це самий більший економічний ресурс, це самий більший інтелектуальний ресурс, це самий більший воєнний ресурс. Питання тільки в тому, як можна використати цей ресурс.
Григорій Перепелиця: Для США Україна завжди буде залишатися стратегічним партнером, тому що це ключова країна в геополітичному ландшафті Європи.
На жаль, адміністрація Буша цей ресурс використовувала бездарно. Я думаю, що Барак Обама може використати цей ресурс кращою мірою. Але для США Україна завжди буде залишатися стратегічним партнером, тому що це ключова країна в геополітичному ландшафті Європи.
Роман Скрипін: Давайте тепер подивимося на Схід. Ми маємо де-факто нову Росію, принаймні, декларовану президентом Медведєвим.
Політика щодо України, політика щодо ЄС, політика щодо США. Ось три аспекти.
Григорій Перепелиця: Стратегія Росії взагалі була озвучена Путіним на відомій Мюнхенській конференції, коли він засудив однополярний світ і вітав багатополярний світ.
І для Росії це шанс відновити своє геополітичне домінування не тільки над пострадянським простором, а над всією Європою. І ми бачимо, як вони це успішно сьогодні роблять за допомогою газових труб, за допомогою інформаційних війн, за допомогою підкупу і так далі, і так далі. Вони успішно просуваються Європі. Але на заваді цьому стоїть американська присутність.
Григорій Перепелиця: Стратегічне завдання Росії викинути Америку з Європи. А з Європою потім можна розмовляти і розміщенням ракет в Калінінграді, і газовим диктатом, і іншими речами.
Тому стратегічне завдання Росії викинути Америку з Європи. А з Європою потім можна розмовляти і розміщенням ракет в Калінінграді, і газовим диктатом, і іншими речами.
Тому фактично сьогодні російська політика ставить під великим викликом не тільки державний суверенітет України, а й безпеку всієї Європи.
Роман Скрипін: От дивіться, що сьогодні сказав Медведєв після зустрічі з Берлусконі. Що РФ сподівається на інтенсивніший і активніший діалог з ЄС із НАТО.
Григорій Перепелиця: О! Це, Романе, дуже цікава річ. Що розуміє як діалог з Росією Європа, і що розуміє як діалог Росія з Європою?
Росія розуміє діалог, що цей діалог для Росії з Європою потрібен, але на російських умовах. І це дуже важливий момент у цьому діалозі…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG