Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі перебір із антиамериканізмом (європейська преса)


Прага – Європейська преса продовжує обговорювати перспективи співпраці з новою президентською адміністрацією США і вказує на готовність Європи підтримати дієві ініціативи нового президента Барака Обами. Газети інформують також про агресивну позицію Росії і відкриті антиамериканські висловлювання у посланні російського президента до Федеральних зборів. Оглядачі також сумніваються у тому, що ЄС може виробити єдину позицію на переговорах із Москвою.

Засоби інформації в Європі широко коментують послання президента Росії парламенту – Федеральним зборам. Оглядачі відзначають, що Росія виступила тут із «ворожою критикою» і в жорсткій формі застерегла Обаму від розміщення протиракетного щита в Європі.

«Файненшел Таймс» пише, що Медведєв кинув виклик Обамі і оголосив, що Москва має наміри розташувати ракетний комплекс в маленькому Калінінграді на кордоні з Польщею у відповідь на американські плани щодо розгортання системи ПРО у Східній Європі. Оглядач цієї газети вважає, що російські плани є викликом, на який має зреагувати новий американський лідер, котрий отримує в спадщину напружені стосунки з Росією.

Німецька «Дер Таґесшпіґель» зауважує, що погроза Дмитра Медведєва стосовно планів розміщення під Калінінградом ракет малої дальності – це не новина. Але факт, що Медведєв офіційно оголосив про можливість кроків у відповідь якраз у вчорашньому звернені, демонструє, що він хотів би послати однозначний сигнал 44-му президентові США Бараку Обамі не повторювати помилок свого попередника-республіканця. Британська «Ґардіан» вважає, що у Росії перебір з «антиамериканізмом» і це створює проблеми для цілого світу та «загрожує безпеці самої Росії».

Та ж «Файненшел Таймс» вважає, що ЄС так і не має єдиної позиції щодо переговорів із Росією. Газета інформує, що Єврокомісія проігнорувала звернення Польщі та Литви і закликала до негайного відновлення переговорів стосовно угоди про стратегічне партнерство. Особливо, пише впливове лондонське видання, проти додаткових претензій на адресу Кремля виступають Німеччина та Італія, котрі мають найінтенсивніші торгові та енергетичні зв’язки з Москвою. Берлін та Рим частково поклали відповідальність за війну в Грузії на президента цієї країни Міхеїла Саакашвілі. «Файненшел Таймс» повідомляє, що саміт ЄС – Росія відбудеться 14 листопада у французькому місті Ніцці, де, ймовірно, прозвучить пропозиція продовжити переговори.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG