Доступність посилання

ТОП новини

Російські «Іскандери» більше гавкають, ніж кусають – експерт


Російський ракетний комплекс «Іскандер»
Російський ракетний комплекс «Іскандер»

Прага – У своєму першому щорічному посланні президент Росії Дмитро Медведєв пообіцяв розташувати ракети «Іскандер» короткого радіусу дії на території Калінінградської області. Цей російський анклав є найближчою територією Росії до Євросоюзу, власне, він оточений країнами ЄС. Наскільки серйозною небезпекою є ці ракети для Європи? Про це Радіо Свобода запитало у військового експерта, редактора спеціалізованого видання британської компанії «Jane's», Данкана Леннокса. На початку пан Леннокс розповів, про які саме ракети йдеться.

Данкан Леннокс
– Існує два типи ракет «Іскандер». Перший, який називається «Іскандер-Е», – експортний варіант, радіус дії якого становить 280 кілометрів. Другий планували поставити на власне озброєння Росії, його називають «Іскандер-М». Його радіус дії – 400 кілометрів. Який саме тип хочуть поставити в Калінінграді, поки що не відомо. Але відомо, що росіяни не можуть збільшити радіус їхньої дії, бо він обмежується російсько-американським договором від 1987 року, який забороняє мати ракети більшого радіусу дії, ніж 500 кілометрів. У зв’язку з цим росіяни були змушені знищити свої ракети СС-23.

– Відомо, що йдеться про високоточні ракети. Які вони мають технічні характеристики?


– Так, вони дійсно є дуже точними – попадання в межах 30 метрів. Вони мають одну боєголовку, яка може важити від 480 до 700 кілограмів. Начинка цих боєголовок може складатися з однорідної вибухівки, а може мати окремі заряди.

– Чи ці ракети можуть дістатися до місця розташування майбутніх американських ракет-перехоплювачів на території Польщі?

– Дістатися можуть. Але завдати великої шкоди, мабуть, ні.

– Чому?

– Тому що, якщо американці поставлять свої ракети в Польщі, вони будуть у шахтах. Для того, щоб вцілити прямо в шахту, потрібно мати надзвичайну точність, швидше потрібно мати надзвичайне везіння. Тому, я гадаю, що навряд чи вони можуть завдати якоїсь серйозної шкоди. Це вже не говорячи про радари на території Чехії, до яких вони просто не долетять.

– У чому тоді може полягати російський план?


– Гадаю, росіяни хочуть просто продемонструвати свою роздратованість американськими планами розташувати ракети в Польщі та радар у Чехії. Тут нічого нового немає. Ми це вже чуємо в різних варіантах від російських чиновників і політиків. І це є ніщо інше, ніж вираження роздратованості американським рішенням.

– Із цими ракетами були якісь проблеми — зі вдосконаленням, фінансуванням, зі взяттям на озброєння...

– Були проблеми фінансового плану, які вже подолані. Якщо пригадуєте, уряд Нідерландів звинуватив російський уряд у тому, що «Іскандери» використовувались під час війни в Грузії цього літа. Однак росіяни все заперечують.

– Справедливо, на Вашу думку?

– Не думаю, що голландці помились. Вони проводили дуже детальне розслідування загибелі свого журналіста і підготували всеохоплюючий звіт. Тож думаю, «Іскандери» стоять на російському озброєнні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG