Доступність посилання

ТОП новини

Коли нарешті київська влада буде підзвітна громаді міста?


Олександр Зінченко
Олександр Зінченко

Гість Вечірньої Свободи: Олександр Зінченко - голова фракції БЮТ в Київраді

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Віталій Портников: Це перший тиждень після підвищення київських тарифів. І цілком очевидно, що це не тільки українська київська історія, а це історія, яка всіх цікавить, тому що коли в столиці звикли всі їздити по 50 копійок, а зараз їздять по 2 гривні, то це абсолютно, я сказав би, безпрецедентний акт.
Ми завжди говоримо, що українські політики – популісти, тому що вони намагаються весь час якось віддалити непопулярні рішення. Це на моїй пам’яті перше таке серйозне непопулярне рішення.
Його не можна було відкласти, скажімо, ще на якийсь час чи подбати про те, щоб воно не було таким болісним?
Олександр Зінченко: Протягом серпня-листопада місяця розгортається ціла низка програм, які можна назвати тотальним підвищенням тарифів у місті Києві на всі без винятку послуги.
Олександр Зінченко:
Мені здається, що воно трошки, можливо, тривалий час готувалося, але, мені здається, все ж таки не перше.
Я взагалі б сказав, що протягом серпня-листопада розгортається ціла низка програм, які можна назвати тотальним підвищенням тарифів у місті Києві на всі без винятку послуги.

Я, вибачайте, от сьогодні говорив з небагатою людиною, в якої невеликий дохід, вона тримає невеличкий ресторанчик. Вона говорить: «Я 10-кратний підйом не витримаю».
Тобто, це означає прямий і прискорений крок до тінізації середнього і малого бізнесу. Тобто, все, що ми отримали за рахунок свободи слова і початок організації в Україні вільного цього шару людей, вільного малого і середнього бізнесу, власне кажучи, на наших очах почне зникати. І це відіб’ється дуже болісними наслідками. Ми тільки на початку цього етапу.
Тепер щодо першого чи не першого. Знаєте, мені здається, що на сьогодні відбувається процес, який називається «банкрутство владної політики».
Сьогодні дуже цікава стаття у виданні «Главред» вийшла три години тому. Вона переді мною якраз. «Мер Києва – банкрут?» - так називається вона. Але дуже просто є посилання на три речі. На те, що було в травні, на те, що відбувається зараз...
Це не мої з Вами вигадки, а це все те, що було запропоновано як політика киянам.
І ще одне посилання, на яке все ж таки хотів обов’язково сьогодні залучитись, оскільки часто лунає, що, нібито, київська міська сесія проголосувала за підняття тарифів на транспорт у місті Києві.
Я спеціально для Вас підготував це рішення. Ви зможете там його погортати. Хто хоче з наших слухачів долучитися, може на сайт КМДА зайти, і ви тут не побачити жодного пункту, де є слова «ціна» і «тариф».
- Тобто, це рішення саме Київської міської адміністрації?
- Безумовно!
Я вважаю, ще величезним надбанням сесії, яка відбувалася 30 вересня, була жорстка вимога до київської міської влади зберегти в тривалому проїзному 50 копійок. Жорстка вимога!
Олександр Зінченко: Дірка в бюджеті сьогодні Києва складає, за різними оцінками, від 3 до 5 мільярдів гривень.
Але саме із-за того, що сьогодні банкрутство політики, і влада відчуває, що відступати, власне кажучи, нікуди… Я нагадаю, що дірка в бюджеті сьогодні Києва складає, за різними оцінками, від 3 до 5 мільярдів гривень.
Тобто, закінчилися тисячегривневі надбавки пенсіонерам, закінчилися спалити вчителям, муніципальних набавок і так далі. Ну, і нарешті два тижні ми спостерігаємо дивовижні повідомлення з лікарень. Я не знаю, чи чули Ви, чи ні, але в київських лікарнях припиняють видачу їжі хворим.
Тобто, це дійсно говорить про те, що банкрутує вся соціальна система.
Ну, і нарешті нагадаю останню сесію, коли вся промерська більшість проголосувала за ці ж самі тарифи по ЖКГ в 10 разів. За рахунок чого назбирали оці компенсаційні відповідні мільйони? За рахунок соціальних витрат, за рахунок 25 мільйонів транспорту, за рахунок 89 мільйонів міського медичного бюджету тощо.
Тобто, соціалка закінчилася і починається боротьба за політику, боротьба за те, щоб утримати владні повноваження, ну, і, власне кажучи, те, що ми дійсно спостерігаємо…
Віталій Портников та Олександр Зінченко у студії Радіо Свобода
- Ви знаєте, що мене здивувало в цих тарифах, чесно кажучи, як людину, яка користувалася метрополітенами в багатьох столицях країн світу?
- Так.
- От Ви, скажімо, намагалися зберегти 50 копійок у довготривалий проїзних і досягли цього…
- Так.
- І це, я вважаю, дійсно соціальне досягнення поза сумнівом.
Але в усіх, так би мовити, транспортних мережах завжди, коли людина оплачує 5 чи 10 поїздок, вона за них платить менше, ніж платить за одну. В київських умовах цього ж не відбулося. Чому?
- Абсолютно правильно.
Саме тому в цьому рішенні є вимога перейти протягом 2009 року на транспортну карту, бо без транспортної карти поставити цю задачу нереально. Ви ж не будете контролеру повідомляти, що ви їдете вже 9 станцію поспіль?
- Ну, звичайно. Це так відбувається там у московському метрополітені. Ви кажете, що я хочу 5 поїздок, то вам дають карту на 5 поїздок…
- Так.
Або в Мюнхені, наприклад, ви просто зафіксуєте, коли будете виходити на останній зупинці, то там валідатер відрахує з вашої картки, що ви там 9 регіонів пересікли, і відповідна різниця буде знята автоматично з картки.
Олександр Зінченко: Чому так скрипить введення картки соціальної в Києві? Тому, що це знищення цілого шару бюрократичного, який живиться від цього. Він просто не буде потрібний. Сьогодні без картки потрібне існування 20 тисяч людей.
І от головне. Ви знаєте, чому так скрипить введення картки соціальної в Києві? Тому, що це знищення цілого шару бюрократичного, який живиться від цього. Він просто не буде потрібний.
Сьогодні без картки потрібне існування 20 тисяч людей, а картка буде введена і вбілу, буде все в бюджет поступати, туди, куди потрібно поступати, а 20 тисяч людей буде вже, вибачаюся, не шукати в наших кишенях ці кошти, а залишиться фактично безробітними. Ну, в даному випадку це, можливо, не той частий випадок, коли можна сказати: слава Богу, що безробітними!
- Все ж таки треба зрозуміти те, що можна було б спочатку вирішити питання транспортної картки, а потім підвищувати тарифи.
Мені не зрозуміло, чому потрібно спочатку ставити воза попереду коня, а потім вже цього коня запускати?
- Я можу сказати, що логіка, яка була в робочої групи, коли ми розглядали…
Взагалі, що мало відбутися? Мало відбутися наступне: листопад взагалі не мали чіпати, листопад люди їздили б так, як їздили, і нічого не змінилося б. З грудня місяця міг би починатися розпродаж, підготовка до річного проїзного. Річний проїзний протягом…
Олександр Зінченко: Я переконаний, що взагалі ця проблема зачепила б 7-8% наших співгромадян. Для них було друге рішення цієї сесії – це так звані соціальні видатки, які адміністрація ввела б. Але для цього потрібно було три місяці підготовчої роботи. А навіщо 3 місяці підготовчої роботи, коли 4 листопада потрібно поставити на кількох станціях метрополітену, тазики, в які кидають по 2 гривні для того, щоб попасти в метрополітен?
Тобто, треба було укласти угоди з великими заводами. Завод би купив для своїх робітників картку, взяв би це не на прибуток поклав, а на видатки бюджетні тощо. Тоді б ця проблема 2 гривень не торкнулася б жодного з киян.
А я переконаний, що взагалі ця проблема зачепила б 7-8% наших співгромадян, які не працюють у великих компаніях і так далі. І для них було друге рішення цієї сесії – це так звані соціальні видатки, які адміністрація ввела б.
Але для цього потрібно було три місяці підготовчої роботи. А навіщо 3 місяці підготовчої роботи, коли 4 листопада потрібно поставити на кількох станціях метрополітену, як сьогодні вже так жартують, тазики, в які кидають по 2 гривні для того, щоб попасти в метрополітен?
Я, чесно кажучи, знаю… Я не перший рік живу і нічого подібного не спостерігав у жодній, навіть африканській країні!
- До речі, а з вашою робочої групою радилася КМДА, коли вирішувала, що саме ця сума і що саме з цього числа?
- Навіщо їй радитися, коли це їх особисте рішення...?
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG