Доступність посилання

ТОП новини

Європейські лідери скоротили розбіжності щодо плану економічного порятунку


Напередодні всесвітнього фінансового саміту в Вашингтоні наступного тижня керівники держав і урядів країн Європейського Союзу погодилися, що навесні буде необхідний іще один такий саміт, на якому мають продовжити реформування світового фінансового порядку.

Як заявив після зустрічі керівників із 27 країн-членів Євросоюзу в Брюсселі в п’ятницю президент Франції, яка головує в ЄС, її учасники підтримали думку, що протягом 100 днів економічно провідні держави світу мусять вирішити, які здійснювати всесвітні фінансові реформи.

Ніколя Саркозі також заявив, що керівники ЄС досягли «деталізованої спільної позиції», з якою вони виступлять на саміті 15 листопада, і працюватимуть скоординовано, щоб вивести свої економіки з кризи.

Серед моментів, які підтримають представники ЄС на цьому саміті, є створення «системи раннього попередження», яка матиме відстежувати й відвертати фінансові нерівноваги, такі, як дедалі більший торговельний дефіцит США.

Іще одна спільна позиція ЄС – що Міжнародний валютний фонд має стати світовим наглядовим фінансовим органом і отримати більше повноважень регулювати всесвітню фінансову систему і більше коштів для залагодження фінансових криз і надання допомоги потерпілим країнам.

Наступного тижня, 15 листопада, президент США Джордж Буш прийме саміт керівників 20 найзаможніших країн світу і найбільших економік, що розвиваються, щоб обговорити шляхи виходу з фінансової кризи.
XS
SM
MD
LG