Доступність посилання

ТОП новини

Василь Кремінь: Слово «школа» після 9-го класу потрібно забути


«Нам потрібно міняти систему освіти», – сказав колишній міністр освіти і науки України, президент Академії педагогічних наук України, президент Товариства «Знання», президент Спортивної студентської спілки України, академік Національної академії наук у програмі «Дійова особа» – спільному проекті Радіо Свобода і «Нашого радіо».

«Ми повинні перейти до формування ліцеїв. 10-й, 11-й та 12-й класи – це профільне навчання. Ми проголосили 12-річну школу не для того, щоб розтягнути навчання ще на 1 рік. Це принципово нова школа була в задумі», – сказав гість передачі.

Василь Кремінь вважає, що профільне навчання в старшій школі через 2 роки потрібно започаткувати в усій Україні. Якраз 20 листопада на загальних зборах в академії буде обговорюватися це питання, додав він.

Що ж до вищої школи, то, на думку чільного освітянина, потужні університети повинні будуть об’єднатись. За його словами, для них це було б «спасіння і можливість конкурувати в європейському освітньому просторі».

«Українські університети не можуть бути конкурентними, тому що у нас в райцентрі на трьох вулицях три університети. А програють у разі об’єднання декількох університетів лише ректори та завідувачі кафедр, які втратять роботу, всі інші – виграють, тому що діти навчатимуться в потужних університетах із величезними науковими кафедрами», – наголосив колишній міністр освіти.

Загалом, додав він, «ми повинні змінити ставлення вчителя до дитини».

«Потрібно змінити суб’єктно-об’єктні відносини, коли вчитель – активний суб’єкт, а учень – пасивний об’єкт. Дитина і вчитель – це дві самодостатні сторони навчального процесу. Адже, перебуваючи в авторитарному середовищі, дитина, ставши дорослою, буде вимагати авторитарного ставлення до себе і не буде здатна жити в демократичному суспільстві. Внаслідок цього ми будемо жити в такому ж «болоті», як сьогодні», – вважає Василь Кремінь.

XS
SM
MD
LG