Доступність посилання

ТОП новини

«Кришталева ніч» закликає до толерантності та взаємоповаги


«Кришталева ніч» у німецькому місті Зіґені - горить синагога – 10 листопада 1938 р.
«Кришталева ніч» у німецькому місті Зіґені - горить синагога – 10 листопада 1938 р.

Брюссель – Рівно 70 років тому, в ніч на 10 листопада 1938 року в нацистській Німеччині відбулася перша кривава акція проти євреїв. Тоді загинуло близько ста осіб. Гітлерівці зруйнували сотні синагог, пограбували тисячі єврейських будинків та крамниць. Протягом ночі, що ввійшла в історію, як «Кришталева ніч» (або «ніч розбитих вітрин»), десятки тисяч євреїв депортували до концентраційних таборів.

Вчора й сьогодні у багатьох містах Європи відбуваються вечори пам’яті, релігійні церемонії та концерти-реквієми, присвячені подіям «Кришталевої ночі», що, вважають історики, стала початком Голокосту.

Особливе поминальне служіння присвячене 70-річчю «Кришталевої ночі» відбулося вчора увечері у брюссельській Великій синагозі Європи.

Президент Єврейського Конгресу Європи та Голова світового Форуму Голокосту В’ячеслав Моше Кантор назвав події ночі з 9 на 10 листопада1938 року «випробуванням Гітлером реакції світу на єврейські погроми. Саме мовчання громадськості, зрештою призвело до жахіть другої світової війни. На його думку, «Кришталева ніч» має навчити людство терпимості та взаємоповаги.

«Сьогодні треба створити потужну програму об’єднання Європи – євреїв та людей всіх інших національностей. І ця програма має бути програмою толерантності та примирення. Це боротьба з ксенофобією, расизмом, антисемітизмом та всіма формами екстремізму. Тільки об’єднавши цілі, ми можемо об’єднати Європу», – заявив В’ячеслав Моше Кантор, виступаючи у Великій синагозі Європи у Брюсселі.

Десятки тисяч «кришталевих уламків» – нагрудних знаків солідарності з жертвами нацизму – розповсюджено в різних європейських містах. У багатьох місцевих школах відбулися заходи, присвячені переслідуванням європейського єврейства, що почалися «Кришталевою ніччю» та досягли апогею знищенням 6 мільйонів євреїв на кінець Другої світової війни.

Як зробити «толерантність» нормою повсякденного життя європейців?

На таку тему, в рамках урочистостей, присвячених «Кришталевій ночі», сьогодні поговорять у Європарламенті. З його президентом Гансом-Ґертом Поттерінґом та головою Євророкомісії Жозе Мануелем Баррозу зустрінуться лідер Єврейського Конгресу Європи Вячеслав Моше Кантор та колишній президент Польщі Александр Квасневський, що очолює Європейську Раду толерантності та примирення.

Йтиметься про ініціативи із популяризації терпимості й взаємоповаги на всьому європейському континенті. Учасники зустрічі також обговорять пропозицію включення до календаря Європейського дня толерантності та боротьби проти всіх видів дискримінації на етнічній, релігійній чи культурній основі.

(Брюссель – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG