Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росiя нехтує домовленостями про кордон у Керченськiй протоці


У Мiнiстерствi закордонних справ України заявляють, що Росiя нехтує пiдписаними ранiше домовленостями щодо кордонiв у Керченськiй протоцi.

«Хотiв би нагадати, що мiжреспублiканський кордон мiж УРСР i РРФСР у Керченськiй протоцi був встановлений ще в радянськi часи. Цей кордон було визначено вiдповiдно до законодавства Радянського Союзу, завiрено пiдписами уповноважених на це представникiв двох сторiн, а також гербовими печатками двох колишнiх республік», – заявив речник МЗС Василь Кирилич.

За його словами, вiдповiдно до норм мiжнародного права, а також двостороннiх вiдносин Україна та Росiя визнали територiальну цiлiснiсть одне одного i непорушнiсть наявних кордонiв.

«А на той час iснував саме мiжреспублiканський кордон, зокрема i в Керченськiй протоці», – наголосив Кирилич.

Вiн також додав, що в 1997 роцi, укладаючи полiтичну угоду з Україною, Росiя ще раз пiдтвердила непорушнiсть наявних кордонiв.

«Тепер же Росiя намагається перенести цей кордон у Керченськiй протоцi у бiк України. Шкода, що керiвництво МЗС Росії цього не пам'ятає», – зазначив речник МЗС.

Вчора міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав неправдивими заяви української сторони про те, що Росія намагається забрати частину території України.

За словами Лаврова, на даний час між Росією й Україною ведуться переговори про делімітацію державного кордону, зокрема в Чорному і Азовському морях, а також щодо спільного використання Азово-Керченської протоки.

«Засмучуватися з приводу того, що хтось пересуває кордон, означає, що ці кордони вже десь були. Їх не було. Після розвалу Радянського Союзу ці питання спливли, і їх треба вирішувати. Йдуть переговори. Перш, ніж кордон пересувати, його треба встановити», – зазначив російський міністр.

XS
SM
MD
LG