Доступність посилання

ТОП новини

«Шмат від розкоші». Заможних українців змусять платити «податок на розкіш»?


Запровадити «податок на розкіш» пропонує головний міліціонер України Юрій Луценко. Мовляв, заможні люди мають активніше ділитися з державою, тим більше, що надворі криза. За статистикою міністра, у власності спроможних українців 1600 яхт, вартістю не менше 2 мільйонів доларів кожна. Плюс, небідні можуть похвалитися наявністю 74 приватних літаків, 52 вертольотів. А кількість шикарних автомобілів – 27000. Ідеться, звичайно, не про «Запорожці» з «Жигулями», а про «Ламборджині», «Бентлі» та «Роллс-Ройси». Чи дійсно від яхт та літаків олігархів бодай якась копійчина потрапить до рук злиденних українців? Чи може, надходження від такого податку осядуть на рахунках інших ласих до багатства?

Закарпаття є прикладом розшарування суспільства за матеріальними статками

Кожен десятий українець бідкається при соціологічних опитуваннях, що йому бракує грошей не тільки на одяг, а й на їжу. Причому це результати опитувань незадовго до кризи. А зараз охочих назвати себе нужденними буде ще більше. Кричуща розкіш і зубожіння — такі ознаки життя на Закарпатті, яке через своє географічне становище слугує прикладом розшарування суспільства, зазначає кореспондентка Радіо Свобода в цьому регіоні Надія Петрів.

#####################################

Неподалік гірського струмочка стоїть маленька дерев’яна хатинка. Її загальна площа навряд чи перевищить 40-50 квадратних метрів. Зайти до оселі можна лише низько нахиливши голову. У хаті 8 дітей та 2 дорослих (мати й бабуся). Батько на заробітках на лісоповалі в Росії. Жінки на 10 сотих землі, які ледве вдалося вирівняти й вивільнити з-під лісу та каміння в гірській Міжгірщині, вирощують усе необхідне для великої родини. На те, щоб купити інші продукти, одяг та необхідні речі, — ледве вдається звести кінці з кінцями. Такі приклади непоодинокі в гірських районах Закарпаття. Традиційно непромисловий край не може забезпечити заробітками всіх своїх жителів. За офіційними даними, 70 тисяч закарпатців за кордоном на заробітках, за неофіційними — втричі більше.

Щоправда, комусь у Закарпатті занадто добре живеться та працюється. Почитати лише газети оголошень — кілька десятків пропозицій продажу будинків за 300, 400, 500 тисяч євро, є варіанти й за мільйон… Доки існуватиме різниця у цінах на цигарки, алкоголь та паливо між Україною та Європою, доти існуватиме контрабанда, зізнаються правоохоронці, і процвітатиме такий вид бізнесу. Ще один спосіб заробітку – переправляння нелегальних мігрантів у Європу. На цьому побудував собі кількаповерхову віллу та придбав авто не один закарпатець.

#####################################

Попит на «дорогі авто» не падає навіть під час економічної кризи

Щоб придбати одну таку автівочку, людині із низькими доходами (наприклад, 200-300 доларів на місяць) треба працювати в середньому 100 років. Але попит на «Бентлі» в одному з київських автосалонів упродовж кількох років не зменшується, констатує Ірина Морозова, директор з маркетингу цього салону. «Найдешевша модель коштує 214 тисяч євро. За минулий рік в Україні було зареєстровано 70 автомобілів «Бентлі». Цього року буде також близько 70 ». Адже такі авто купують не в кредит (хоча 1-2 випадки в рік трапляється).

Потрібні законопроекти давно лежать у ВРУ

Обома руками за новий податок Геннадій Москаль, перший заступник голови парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією. І він навіть вніс до Ради відразу два законопроекти з цього приводу. «Вже давно знаходяться в ВРУ нова редакція Закону «Про власність транспортних засобів» та Закону «Про податок на нерухомість». В останньому мова йде про те, що нульова ставка оподаткування зберігається до 150 квадратних метрів у власності, а більше - оподатковується, відповідно до квадратури. Потрібно знищити диспропорцію і ввести в дію законопроекти».

Але «стягнути податки на багатство практично неможливо»

Зі свого боку, юрист Тетяна Монтян не бачить у пропозиціях запровадити податок на розкіш ніякої користі. А ті, хто їх висловлює, на думку Тетяни Монтян, просто бажають попіаритися. «Адміністрування цього податку зжере всі потенційні прибутки від нього. Потрібно стежити, щоб ніхто його не уникнув, щоб не знижували оподаткування, щоб усі його платили. Ті, хто можуть його платити, знизять базу оподаткування (запишуть маленький старенький гелікоптер – це набагато дешевше і те ж саме, що роблять зараз із дорогими авто)». В країні, де люди не відрізняються законослухняністю, зазначає юрист, стягнути податки на багатство практично неможливо. А чим люди багатші, тим менш слухаються слова закону.

У законі про такий податок практично неможливо прописати на 100%, що є розкіш, а що ні, акцентує економіст Олександр Жолудь. «Ми не можемо прописати в законі, які марки автомобілів є дорогими, а які— дешевими. Тим більше, що сама марка не грає критичної ролі».

Хіба народні депутати погодяться ухвалити цей закон?

Справедливо чи несправедливо запроваджувати такий податок? Практично його застосувати дуже складно, каже економіст Олександр Пасхавер. І взагалі – хіба народні депутати погодяться його ухвалити? «Дорогий інструментарій, щоб слідкувати за цим і, до того ж, він дає не так багато грошей. Цікаво й те, що в нашому парламенті навряд чи пройде цей закон».

Скільки не довелося б ще пропрацювати нинішньому скликанню Верховної Ради, час покаже, чи стануть нардепи (люди не злиденні) рубати гілку, на якій сидять. Адже ухвалення податку на розкіш є бодай частковим, але саме таким кроком.



Якби у Вас була яхта або приватний літак, Ви б погодилися платити податок на розкіш?
Анаїда, пенсіонерка: Якщо я маю розкіш, я маю платити податки. У всьому світі чесно платять податки на розкіш.
Петро, провідний інженер: Безумовно, в абсолютній більшості держав світу платять податки за розкіш. Ми повинні ще й зважати на те, що перші мільйони наживають нечесним шляхом.
Наталка, продавець: Ті, хто можуть дозволити собі віллу і яхту, мають платити.Чесно платити ті податки на те, що вже є, і декларували свої прибутки.
Володимир, безробітний: Якби була яхта, не платив би, тому що ніхто з наших мільйонерів не платить. Нехай запроваджують закон, а потім подивимось.
Ірина, головний редактор: Я не живу шикарно. Але якщо б і мала багате життя, то, напевне мала б зайві гроші, щоб платити податки.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG