Доступність посилання

ТОП новини

Меркель: НАТО потребує нової стратегії


Канцлер Німеччини Анґела Меркель
Канцлер Німеччини Анґела Меркель

Берлін – Нинішній тиждень у Берліні проходить під знаком НАТО. Майбутньому Північноатлантичного союзу присвячено 54-ту генеральну асамблею організації Atlantic Treaty Association. На відкритті форуму виступили канцлер Німеччини Анґела Меркель та Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер. Вони використали можливість для визначення тем майбутнього ювілейного саміту союзу НАТО, який у квітні наступного року святкуватиме своє 60-річчя.

«Дискусії про НАТО навколо Бранденбурзьких воріт» – під такою назвою в ці дні у Берліні відбуваються круглі столи, присвячені ролі Північноатлантичного союзу в сучасній системі безпеки, а також його майбутнім завданням.
Вартим уваги є те, що дебати проходять в іноземних посольствах. І йдеться не тільки про країни-члени НАТО, а також про партнерів цієї організації.
Одне із засідань відбувається, наприклад, і в українському дипломатичному представництві. Відкриття ж пройшло в легендарному готелі «Адлон», що поруч із Бранденбурзькими воротами.
Про членство в НАТО України та Грузії говорити зарано
Під час свого виступу канцлер Німеччини Анґела Меркель не забула згадати й про Україну. Щоправда, вона нічого нового не сказала, а лише вкотре підтвердила свою позицію, що ще рано говорити про членство України та Грузії в НАТО. На її думку, ці країни поки що не відповідають необхідним для вступу критеріям.
Водночас Меркель закликала розпочати діалог з Росією про розбіжності між Заходом та Москвою. Наступний ювілейний саміт НАТО, зауважила Меркель, мав би надіслати на адресу Росії відповідний сигнал.
Німецький канцлер закликала також відкрити дебати про майбутню стратегію НАТО. До нових викликів 21-го століття голова німецького уряду віднесла тероризм, проблеми, що виникають внаслідок розколу держав, а також контроль за озброєнням і гарантування безпеки вздовж важливих транспортних шляхів.
Союз НАТО буде потрібен і в майбутньому
Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер у свою чергу зауважив, що ювілейний саміт Північноатлантичного союзу – це добра нагода продемонструвати збереження важливості цієї організації також у майбутньому.
Однак проблеми, які виникли перед НАТО, вирішити не просто, визнав де Гооп Схеффер.
Він запевнив, що Північноатлантичний союз не постане перед вибором – розширення або співпраця з Росією, цивільні проекти або військові операції, оборонна політика ЄС чи подальший розвиток НАТО.
«Ми не можемо й не будемо жертвувати одним заради іншого», – сказав Яап де Гооп Схеффер.
(Берлін – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG