Доступність посилання

ТОП новини

НАТО в Таллінні не займатиметься ПДЧ для України


Рига – 13 листопада в столиці Естонії відбудеться консультативна зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО з міністром оборони України Юрієм Єхануровим. Зустріч відкриє президент Естонії Тоомас Хендрік Ілвес. Передбачається, що у Таллінні міністри оборони країн НАТО та України обговорять актуальні питання безпеки євроатлантичного регіону та процеси, пов’язані з розвитком та зміною структури безпеки України. Питання ж про надання Україні Плану дій для членства в НАТО не буде основним на талліннській зустрічі.

Зустрічі НАТО і України на високому рівні проходять майже щорічно, починаючи з 2002 року. У нинішній зустрічі-консультації міністрів оборони країн-членів Північноатлантичного союзу і України візьме також участь Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер.
Директор департаменту громадських відносин міністерства оборони Естонії Мартін Яшко повідомив Радіо Свобода, що учасники зустрічі перш за все обговорять актуальні питання безпеки євроатлантичного регіону, а також трансформацію оборонного сектору України.
Перелік тем зустрічі, яка відбудеться за сприяння НАТО та Центру оборонних досліджень у Таллінні, буде сформовано «згідно з внутрішньополітичним становищем в Україні, а також загальним контекстом політики безпеки НАТО і України».
Не оминуть учасники цієї зустрічі і викликів, пов’язаних із грузинсько-російським конфліктом.
Про ПДЧ до грудня мови немає…
Водночас Мартін Яшко повідомив, що надання Україні Плану дій для членства в НАТО не буде основним питанням у перебігу талліннської зустрічі.
Речник естонського оборонного відомства підтвердив, що Естонія завжди підтримувала інтеграцію України до НАТО, зокрема й ідею надання Україні Плану дій для членства ще на Бухарестському саміті.
Але він нагадав про рішення Бухарестського саміту, що країни-члени НАТО повернуться до розгляду надання Україні, а також Грузії Плану дій для членства у грудні цього року під час зустрічі міністрів закордонних справ країн Північноатлантичного союзу.
«Хочу зазначити, що Естонія завжди виступала за надання Україні ПДЧ якомога швидше», – додав представник естонського Міністерства оборони.
…А мабуть, мови про ПДЧ не буде і в грудні
Натомість балтійські політологи досить песимістично дивляться на те, що Україна зможе отримати План дій щодо членства в НАТО хоча б у грудні.
Наприклад, колишній міністр закордонних справ Латвії Атіс Пабрікс в інтерв’ю Радіо Свобода висловив думку, що за нинішньої ситуації буде дуже важко переконати країни-члени НАТО, що Україні та Грузії слід надати цю перспективу вже нині.
«Чому? Ці країни переживають внутрішньополітичні труднощі. Зокрема, в Україні ми бачимо значну політичну нестабільність. Це велика проблема, і нам, друзям України, якими ми, країни Балтії, себе вважаємо, буде дуже важко переконати своїх колег із інших країн НАТО, що Україна насправді хоче цих реформ, що Україна хоче не тільки вступити в НАТО та ЄС, але й здійснювати усі необхідні для цього процеси модернізації», – сказав колишній латвійський урядовець.
(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG