Доступність посилання

ТОП новини

Росія може відмовитися від «Північного потоку» – Путін


Москва може скасувати плани збудувати новий газогін до Німеччини дном Балтійського моря в обхід транзитних країн, якщо суперечки серед європейців далі гальмуватимуть цей проект, заявив прем’єр-міністр Росії.

Володимир Путін сказав своєму колезі з Фінляндії Матті Ванханенові, який приїхав до Москви з візитом, що Європа «має вирішити, чи потрібен їй цей газогін».

Проект, відомий нині як «Північний потік» чи Nord Stream, започаткували 2005 року Володимир Путін як тодішній президент Росії і Ґергард Шредер, тодішній канцлер Німеччини, який після відходу в відставку пересів у крісло голови Комітету акціонерів компанії Nord Stream AG, яка має будувати газогін. 51 відсоток у ній належить російському «Газпромові», решта – двом німецьким і одній нідерландській компаніям.

Проект викликає значні заперечення в державах басейну Балтійського моря, найбільше в Польщі й країнах Балтії, але і в деяких інших – у першу чергу з екологічних міркувань, але також і з огляду на питання національної безпеки цих країн.
XS
SM
MD
LG