Доступність посилання

ТОП новини

Фільм-провокація, або Операція «Коновалюк»


Кадри з російського фільму 080808
Кадри з російського фільму 080808

Київ – Міністерство закордонних справ України висловило протест посольству Росії, яке організовувало презентацію фільму з суто російською версією подій у Грузії. Фільм так і не показали. Але усі, хто прийшов до київського готелю Hyаtt, побачили, як співорганізаторові акції, голові парламентської тимчасової слідчої комісії з розслідування законності постачання Україною зброї до Грузії «регіоналові» Валерію Коновалюкові вручили виклик на допит до Служби безпеки України.

Народний депутат від Партії регіонів Валерій Коновалюк запрошував журналістів до готелю Hyаtt у Києві 12 листопада, щоб показати, за його словами, «відеосвідчення» про нібито участь українців у російсько-грузинському збройному конфлікті. Це відео, як стверджує Коновалюк, парламентська тимчасова комісія Верховної Ради отримала від влади самопроголошеної Південної Осетії.
Валерій Коновалюк
Перед цим Валерій Коновалюк також заявляв, що має навіть паспортні дані 15 громадян України, які начебто воювали у новітній кавказькій війні.
Однак, як виявилося, у Hyаtt за сприяння посольства Росії планувався показ агітаційного фільму «Война 08.08.08. Искусство предательства» виробництва російського «інтернет-телеканалу» Russіa.ru. На запитання, чому було заявлено про інше, Коновалюк відповів, що будуть показані «ще деякі фрагменти відео».
Фільм не показали через лист СБУ
Однак презентація не відбулася., оскільки генеральному директорові готелю надійшов лист від Служби безпеки України. У ньому наголошувалося на «неможливості проведення демонстрації у зв’язку з мітингом, який планували провести радикальні політичні сили біля готелю, що могло призвести до масових заворушень».
Перед готелем справді стояли півтора десятка мітингувальників. Щоправда, вони поводилися спокійно і мало скидалися на «правих радикалів».
А в момент, коли мав розпочатися показ фільму, до холу готелю зайшли люди у цивільному. Вони представилися як співробітники СБУ і оголосили, що принесли Валерієві Коновалюку виклик на допит як свідка.
Валерій Коновалюк назвав це провокацією і відмовився підписати повістку. Між народним депутатом і співробітником СБУ відбулася дискусія, наприкінці якої Валерій Коновалюк пообіцяв прийти до СБУ у п’ятницю після закінчення засідання парламенту.
Після цього Коновалюк іще довго розповідав комусь по телефону російською мовою, що йому перешкоджають провести прес-конференцію і що «найпотужніша партія в Україні не відступить і врятує Україну». Навколо стояли журналісти і записували цю розмову. Окрім українських телеканалів, усе знімав і російський телеканал «Росія».
МЗС України висловило протест посольству Російської Федерації
У зв’язку з тим, що посольство Росії виступило співорганізатором демонстрації фільму «Война 08.08.08. Искусство предательства», Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест посольству Російської Федерації в Україні.
Кадри з російського фільму 080808
У відеоматеріалі, як повідомляє прес-служба СБУ, «сфабрикованому російськими спецслужбами, все поставлено з ніг на голову: глядачеві, серед іншого, нав’язується цинічне твердження про нібито участь громадян України в російсько-грузинському конфлікті, «незаконне постачання» Україною зброї до Грузії».
Як повідомляє прес-служба МЗС, у зв’язку з цим сьогодні в міністерство був викликаний радник-посланник посольства Російської Федерації в Україні Всеволод Лоскутов. Представникові посольства Росії заявлено, що такі кроки російської сторони є неприйнятними.
СБУ: Коновалюка викликають на допит не через фільм
Речниця Служби безпеки України Марина Остапенко повідомила Радіо Свобода, що народного депутата Валерія Коновалюка викликають на допит через те, що він поширив в інтернеті документ із грифом «таємно». Ідеться про лист «Укрспецекспорту» – компанії, відповідальної за експорт українських озброєнь.
«Наші експерти, експерти Комітету з нагляду за продажем зброї проаналізували цей лист, провели його експертизу. Там немає жодного порушення закону. Але СБУ хоче запитати Коновалюка, чому він, знаючи, що цей документ має гриф «таємно», все ж його оприлюднив», – сказала речниця СБУ.
А щодо участі українців у збройному конфлікті між Грузією і Росією, то ще перед цим СБУ повідомляла, що також вивчила усі відео та інші матеріали, перевірила особи людей, про яких ідеться, і з’ясувала: цих людей російські спецслужби вербували спеціально з метою провокації проти України.
Їм, як стверджує СБУ, пропонували гроші або тиснули на них, примушуючи чинити провокаційні дії.
Тепер Партія регіонів ініціює звіт у парламенті виконувача обов’язків голови СБУ Валентина Наливайченка через перешкоджання демонстрації російського фільму про конфлікт із Грузією.
А сам майже 50-хвилинний фільм, за заявою Валерія Коновалюка, покажуть тепер у Верховній Раді 14 листопада – якраз того дня, коли народний депутат обіцяв прийти до СБУ.

Тим часом сам фільм вільно поширюється в інтернеті.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG