Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: Росія веде проти України цілеспрямовану кампанію на створення негативного іміджу


Проти України здійснюється цілеспрямована інформаційна кампанія з використанням сфабрикованих «документів» для створення негативного іміджу країни, заявила керівник прес-служби СБУ Марина Остапенко.

Так, зокрема у жовтні минулого року, офіційні представники російських правоохоронних органів схилили до співробітництва громадянина України, який у нетверезому стані порушив правила перетину українсько-російського кордону.

Як потім він писав у поясненнях, зазначила Остапенко, його змусили дати свідчення про те, що він нібито проходив диверсійну підготовку на базі УНА-УНСО у Львівській області, а також про те, що він нібито прибув до Росії з метою участі у терористичних операціях у складі незаконних воєнізованих чеченських угруповань.

Також його змусили написати про начебто відомі йому місця таємних баз із підготовки ісламських терористів на території Криму, повідомила керівник прес-служби СБУ.

У результаті всебічної перевірки Служби безпеки України жоден із цих фактів не підтвердився, стверджує Марина Остапенко.

Більше того, з’ясувалося, що цей громадянин ніколи в житті не бував ні в Криму, ні у Львові.

Речник СБУ навела ще один приклад, коли в травні 2007 року представники одного з російських телеканалів, перебуваючи в Україні, намагалися відзняти репортаж про нібито функціонування на території Криму баз підготовки терористів міжнародної релігійно-екстремістської організації «Хізбут-Тахрір».

Із цією метою журналісти за матеріальну винагороду найняли осіб з числа кримських татар, які імітували під час відеозйомки процес навчання так званих бойовиків, надавали свідчення про розташуання баз чеченських терористів на півострові, сказала Остапенко.

В іншому випадку російські правоохоронці з використанням психологічного та фізичного тиску, змусили затриманого на території Чечні громадянина України 1975 року народження повідомити про нібито свою причетність до УНА-УНСО.

Потім його перевдягли у військову форму і зняли на відео, як він стріляє з автомата, сказала керівник прес-служби СБУ.

Вказані кадри супроводжувалися коментарями щодо нібито проходження спецпідготовки членами УНА-УНСО в Україні перед відправкою до Чечні. Також цього громадянина намагалися змусити при поверненні в Україну зайнятися вербуванням громадян для нібито участі в терористичних акціях в Росії, повідомила Марина Остапенко.

«Метою усіх цих дій, на нашу думку, є спроби сфабрикувати документальні матеріали компрометуючого характеру щодо нібито участі громадян України у бойових діях на Кавказі», – наголосила речниця СБУ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG