Доступність посилання

ТОП новини

Росія відмовилася видати фігуранта справи про отруєння Ющенка


Росія відповіла відмовою на звернення Генпрокуратури України з проханням видати колишнього заступника голови Служби безпеки України Володимира Сацюка. Українська Генпрокуратура звернулася до російської з проханням про екстрадицію Сацюка в квітні цього року, повідомила в середу прес-служба ГПУ.

Свою відмову Росія пояснює тим, що колишній заступник голови СБУ є громадянином Росії, інформує Генпрокуратура України.

В Україні Сацюка звинувачують у зловживанні владою, службовим становищем і в службовому підробленні, що спричинило тяжкі наслідки. Але існують припущення, що Володимир Сацюк може бути серед підозрюваних в отруєнні в вересні 2004 року тодішнього кандидата на Президента Віктора Ющенка. В оточенні Президента дотримуються версії, що отруєння Ющенка діоксином сталося саме під час вечері на дачі Сацюка.

Сам Віктор Ющенко в минулотижневому інтерв’ю австрійській газеті «Der Standard» заявив, що троє організаторів вечері, під час якої його отруїли, перебувають у Росії і мають її громадянство. Президент висловив тоді сподівання, що Росія їх видасть.

Під час передвиборної кампанії 2004 року після вечері у компанії Володимира Сацюка та його тодішнього керівника, голови СБУ Ігора Смешка, Віктор Ющенко тяжко захворів. Пізніше це захворювання було класифіковане як отруєння діоксином.

Підробка документів заради звання і зарплати?

Нинішні звинувачення проти Сацюка не пов’язані з отруєнням Ющенка. Йдеться про підробку, за твердженням Генпрокуратури, документів, на підставі яких Сацюк отримував службові звання, а відтак і високу платню. Сацюк називає ці звинувачення «політичною помстою».

Раніше Росія вже надала своє громадянство цілій низці колишніх українських урядовців, проти яких в Україні висували звинувачення після приходу Ющенка до влади, чим убезпечувала їх від видачі Україні.

Ющенко раніше заявляв, що знає, хто організував його отруєння, та звинувачував Москву у відмові надати зразки діоксину, виготовленого в Росії, для проведення експертизи.

Слідство у справі отруєння Віктора Ющенка триває.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG