Доступність посилання

ТОП новини

Російська громада Криму закликає Росію до розриву Великого договору з Києвом і відновлення «політичної єдності» з південно-східними регіонами України


Володимир Притула Сімферополь, 14 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Російська громада Криму закликала офіційну Москву до розриву договору про дружбу між Росією і Україною і до відновлення «політичної єдності» Росії з південно-східними регіонами України. Проукраїнські сили півострова обурені. Чи відповість Київ на заклики кримських сепаратистів?

У заяві Російської громади Криму мовиться, що нинішня влада України намагається втягнути країну в НАТО, за одночасного «витискання» Чорноморського флоту Росії із Севастополя. А це – «прямо загрожує інтересам російсько-культурного населення Південно-Східної України».

Керівники Російської громади Сергій Цеков та Олег Родивілов
Лідер Російської громади Криму, перший віце-спікер кримського парламенту і один з керівників республіканської організації Партії регіонів Сергій Цеков звернувся до керівництва Росії із закликом не тільки про денонсацію Великого російсько-українського договору, але й про «включення в Конституцію Російської Федерації положень про необхідність відновлення політичної єдності народів історичної Росії».

На думку авторів заяви, «ухвалення таких рішень... відкриє можливість для зняття будь-яких обмежень у розвитку реінтеграційних зв`язків регіонів України з Російською Федерацією, населення яких послідовно виступає за відновлення політичної єдності з Росією».

Сергій Цеков відмовився прокоментувати цю заяву для Радіо Свобода. Але його соратник із фракції «Блоку Віктора Януковича» у Верховній Раді Криму Олег Родивілов в усьому винуватить українських урядовців.

«Заборонити парад Чорноморського флоту, як це зробив міністр Огризко, це просто збурило севастопольську і кримську громадськість! Якби не було такого антиросійського, антисевастопольського, антикримського фону з боку керівників нинішньої України, то не було б і цієї заяви Російської громади Криму – такої зустрічної «відповіді Чемберлену», – зазначив Олег Родивілов, до недавнього часу заступник голови Російської громади Криму.

Міжнародні інституції та українське законодавство допоможуть подолати проросійських сепаратистів?

Рефат Чубаров
Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров каже, що Україна відчуває на собі потужну інформаційну атаку з боку Росії.

«Все це просто кладеться в таку цілеспрямовану політику Москви. Наслідком можуть бути дуже серйозні дії щодо України для дестабілізації ситуації. Думаю, що нашій державі вже пора здійснювати практичні заходи через міжнародні інституції, в першу чергу – через Організацію Об’єднаних Націй», – наголошує Рефат Чубаров.

Олег Фомушкін
А голова кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін переконаний, що з кримськими сепаратистами, керованими з Москви, можна боротися іншими методами.

«Для протидії російській владі Україна має негайно законодавчо затвердити закон про непролонгацію угоди про перебування Чорноморського флоту Росії після 2017 року на території України. І таким чином зникне напруга в Криму і вплив з боку Росії на Україну, зазіхання на її територіальну цілісність», – зауважив Олег Фомушкін.

Він радить не відділяти різку заяву Російської громади Криму від намірів Служби безпеки України перевірити причетність Юрія Лужкова до відмивання в Україні «брудних грошей». Адже саме Російська громада була одним із найбільших отримувачів «допомоги» московського уряду Юрія Лужкова.

Матеріали до теми:

• Юрій Лужков далі заявляє, що Росія «повинна підтвердити статус Севастополя як російського міста» • СБУ заборонила мерові Москви Юрієві Лужкову в’їзд до України. А Затуліна попередили • Юрій Лужков попри попередження СБУ знову заявив у Севастополі, що питання про належність міста не вирішене, і висловився за скасування договору про дружбу між Україною і Росією • Про «тіньові гроші» Лужкова у Севастополі
XS
SM
MD
LG