Доступність посилання

ТОП новини

Дві віднайдені картини Караваджо вперше виставлено на огляд у Шотландії


Лондон – Відреставровані твори італійського барокового митця Мікеланджело Мерізі да Караваджо, нещодавно випадково знайдені в одному з лондонських королівських палаців, у четвер вперше виставлені на огляд у Королівській галереї в палаці королеви в Единбурзі.

Коли будь-хто з нас, простих смертних, влаштовує вдома велику чистку, то найцінніше, що можемо знайти, це кілька монет, які закотилися під канапу. Проте у королівських палатах справи виглядають дещо інакше. Коли Її Величність Єлизавета ІІ вирішила дещо струсити порох з однієї зі старих картин у палаці Гамптон-Корт, що під Лондоном, щоб виставити її на публічний огляд, то це призвело до відкриття, що вразило мистецький світ.
Аналіз у королівській реставраційній майстерні торік засвідчив, що не одна, а дві картини, які досі вважалися нічого не вартими копіями великого італійського майстра Караваджо, насправді виявилися оригіналами.Упродовж кількох століть вони лежали у запасниках палацу Гамптон-Корт. Лише одна з них на короткий час з’являлася на людях, коли принц Чарльз позичив її для виставки.
Оригінальність творів було встановлено після залучення провідних фахівців не лише з Британії, але й із Італії та США, каже куратор королівської колекції Люсі Вітекер.
«Люди є дуже скептичними, коли з’являються нові роботи Караваджо. Вони кажуть, що справжній Караваджо має просто відразу кидатися у вічі. Та у цьому випадку ми маємо цілий набір технічних доказів, що у сумі з тим, як це намальовано, дозволяє бути абсолютно впевненим, що це твори самого Караваджо», – сказала вона.
Безцінна знахідка
Дві картини є настільки цінними, що всесвітньо відомий аукціон Сотбі не зміг їх упевнено оцінити. На світі залишилося менше від п’ятдесяти оригіналів Караваджо, який помер дуже рано – у 32-річному віці. Всі вони перебувають у національних або приватних колекціях. За життя нинішніх поколінь жоден із цих творів не виставлявся на ринку.
Фахівець Сотбі сказав лише, що найближчим порівнянням може бути продаж на аукціоні 2002 року картини Рубенса за 49 з половиною мільйонів фунтів стерлінґів. Отже, королівську знахідку можна оцінити приблизно у 100 мільйонів фунтів, що торік, у час відкриття, практично дорівнювало 200 мільйонам доларів.
Картини називаються «Покликання святих Петра й Андрія» та «Хлопчик, що чистить фрукт». Їх датовано відповідно 1592–93 і 1600–01 роками. У багатьох недавніх митецьких каталогах і гідах вони досі значаться як копії втрачених творів італійця, більшість картин якого містяться в музеях на його батьківщині.
Полотно «Покликання святих Петра й Андрія», придбане королем Карлом І у торговця творами мистецтва 1637 року, зображує двох святих разом із молодим, ще безбородим Ісусом Христом.
Обидві картини виставлені у палаці Голірудгаус, офіційній шотландській резиденції королеви, у межах виставки під назвою «Мистецтво Італії у Королівській колекції: бароко». Виставка триватиме до 8 березня.
(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG