Доступність посилання

ТОП новини

«ЄС повертається до свідомості, тож стосунки з Москвою будуть реалістичнішими» – політолог Тома Ґомар


Брюссель – У п’ятницю на півдні Франції у місті Ніцці на 22-му саміті Росія – Євросоюз мають зустрітися їхні лідери. Ця двостороння нарада давно інтригує і пресу, і європейську громадськість, адже після кавказьких подій у стосунках об’єднаної Європи та Кремля повіяло холодом. Майже кожен із лідерів головних інституцій Європейського Союзу принаймні раз промовив фразу «з Москвою колишніх стосунків більше не буде». То якими все-таки будуть ці стосунки? І що, власне, принесе цей саміт Росії та ЄС?

Після військового конфлікту між Москвою та Тбілісі Європейський Союз вирішив тимчасово зупинити стосунки з Росією до з’ясування обставин та виконання умов угоди про припинення конфлікту. Ймовірно, завтра у Ніцці буде узгоджений подальший шлях російсько-європейського діалогу.
Проте рішення продовжити переговори з Росією про нову угоду в Євросоюзі народжувалося довго. Основною причиною було те, що частина країн-членів ЄС висловлює стурбованість із приводу збереження військового контингенту Росії в Південній Осетії та Абхазії, який перевищує чисельність військ, які були там до 7 серпня.
Це, на думку європейських лідерів, не узгоджується з виконанням угоди мирного врегулювання, підписаної президентами Росії Дмитром Медведєвим та Франції, яка головує в ЄС, Ніколя Саркозі.
Проте декілька днів тому, попри спротив представників Литви, міністри країн ЄС вирішили продовжити переговори.
«Це рішення не для задоволення російських інтересів і не означає, що ми нехтуємо тим, що Росія насильно змінила грузинські кордони. Ми нічим не нехтуємо, а залишаємося дуже пильними і засуджуємо це. Але рішення (відновити діалог) є насамперед в інтересах Європи, і, зрештою, це єдиний спосіб переконати Росію», – вважає міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер.
«Європа мала неточне уявлення про Росію»
Та чи будуть стосунки між Москвою й Брюсселем такими ж, як це було до кавказької кризи? Тома Ґомар, директор Центру Росії та Нових незалежних держав Французького інституту міжнародних відносин, переконаний, що останні події на Кавказі суттєво змінили уявлення Євросоюзу про Російську Федерацію.
«Європейські керівники, і особливо Єврокомісія, зрозуміли, що Росія знову стала класичною потужною державою, здатною змінювати своє середовище. Я б назвав це «повернення до свідомості» дещо запізнілим. Особливо для європейських інституцій, які мали дуже неточне бачення розвитку всередині Росії та зовні – аж до Грузії. Тож, гадаю, це додасть Євросоюзові більше реалізму щодо сутності російського режиму та його потенціалу на сході Європи», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода французький політичний експерт.
Тим часом посол Російської Федерації при Євросоюзі Володимир Чижов, коментуючи твердження про неможливість колишнього стану справ між Росією та ЄС, іронічно зазначив: «А якими ж ще можуть бути стосунки? Хіба кращими, ніж зазвичай?»
Що стосується порядку денного завтрашнього саміту у Ніцці, то насамперед ітиметься про виконання плану врегулювання ситуації в Грузії. Передбачається, що представники Росії та ЄС мають розглянути весь спектр двосторонніх відносин між ЄС та Росією, першим пунктом у якому стоятиме поновлення переговорів про нову партнерську угоду між сторонами.
Євросоюз представлятимуть президент Франції, яка головує в ЄС, Ніколя Саркозі, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу та верховний представник ЄС із питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана. Росію представлятиме її президент Дмитро Медведєв.
(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG