Доступність посилання

ТОП новини

Через загублені інструменти змінено плани виходів у відкритий космос


Керівники місії на міжнародній космічній станції (МКС) змушені переглянути плани виходу астронавтів у відкритий космос після того як сумка з важливими інструментами була загублена.

Невелика сумка з інструментами тепер обертається на орбіті Землі після того, як астронавтка Гайдемарі Стефанишин-Пайпер не втримала її під час виходу у відкритий космос з метою проведення ремонтних робіт на МКС. Разом з колегою Стівеном Бовеном, Гайдемарі займалася відновленням роботи однієї з сонячних батарей.

Сумка з інструментами є одним із найбільших предметів, втрачених у відкритому космосі за всю історію польотів.

Астронавти працювали сім годин і використовували разом інструменти з комплекту Бовена. Керівник місії Джон Рей пізніше наголосив, що астронавтка виявила «витримку і характер, щоб успішно закінчити роботу». Вона є першою жінкою астронавтом, яка очолила групу, що виходила в космос.

«Незважаючи на мою помилку, досить серьозну помилку, я думаю, ми зробили гарну роботу», заявила після повернення на МКС Гайдемарі Стефанишин-Пайпер, яка походить з української родини.

Керівництво місії тепер змушене перепланувати подальші виходи астронавтів у відкритий космос щоб ефективно використати один комплект інструментів.

Втрачена сумка вже знаходиться на відстані біля 4 кілометрів від станції, а отже не загрожує їй.
XS
SM
MD
LG